Het nieuwe kabinet moet veel meer aandacht voor privacy hebben aangezien dit een fundamenteel recht is, zo stelt Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich inzet voor de privacy in Nederland. Om dit te realiseren heeft de organisatie verschillende aanbevelingen voor verkiezingsprogramma's gedaan.
"We leven al decennia in een informatiesamenleving en toch steekt het huidige kabinet weinig energie in de gegevensbescherming van burgers. De verklaring hiervoor is dat de overheid zelf de grootste verzamelaar van gegevens is. Met die gegevens wordt het gedrag van burgers in kaart gebracht en gecontroleerd", aldus Privacy Barometer. "Dit is een verkeerde ontwikkeling. De burger is niet van de overheid, maar de overheid is van de burgers. Fundamentele rechten, waaronder het recht op privacy, zijn belangrijk om mensen in vrijheid hun leven te laten leiden."
Om ervoor te zorgen dat de privacy van burgers beter wordt beschermd richten de aanbevelingen zich op verschillende onderwerpen. Zo moeten er meer rechten voor burgers komen om zich te verweren tegen de risico's van big data. Verder moet de gegevensbescherming in het sociaal domein op orde worden gebracht en mag het medische dossier van patiënten niet zonder toestemming toegankelijk voor zorgverzekeraars of opsporingsdiensten zijn.
Een andere aanbeveling gaat over het invoeren van anti-terreurmaatregelen. "Anti-terreurmaatregelen worden vaak op emotionele gronden ingevoerd. Daarom moeten deze maatregelen altijd tijdelijk zijn en periodiek geëvalueerd worden. Het nieuwe wetsvoorstel voor inlichtingendiensten geeft zonder goede controle teveel bevoegdheden aan de AIVD." Privacy Barometer vindt dat het verstandiger is om de bestaande wet enigszins aan te passen.
Verder geeft de regering volgens Privacy Barometer te gemakkelijk nieuwe bevoegdheden aan de politie zonder dat de noodzaak hiervoor duidelijk is. "Dat moet stoppen", aldus de organisatie. Die wil de politie niet op de systemen van verdachten laten inbreken, zoals de wet computercriminaliteit III mogelijk maakt. Ook moet het preventief fouilleren worden gestopt en moet de politie zich versneld aan de wet voor gegevensbescherming houden.
Privacy Barometer pleit tevens voor een staatssecretaris van gegevensbescherming die over alle ministeries heen coördinerend optreedt voor een consistente en zorgvuldige omgang met gegevens in de wetgeving. Het briefgeheim in de Grondwet moet worden omgevormd tot een communicatie- en opslaggeheim. Als laatste komt er een constitutioneel hof dat wetgeving mag toetsen aan de Grondwet, aangezien Nederland vrijwel het enige land in Europa is dat een verbod op Grondwettelijke toetsing door de rechter kent.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.