image

Digitale bankrovers zaten ook achter beruchte exploitkit

dinsdag 30 augustus 2016, 11:06 door Redactie, 0 reacties

De digitale bankrovers die eerder dit jaar wegens de diefstal van tientallen miljoenen dollars bij Russische banken werden aangehouden blijken ook achter de beruchte Angler-exploitkit te zitten waardoor grote aantallen internetgebruikers met malware besmet raakten.

Dat meldt het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab vandaag. De Lurk-bende, vernoemd naar de malware die de criminelen gebruikten, infecteerde allerlei bankcomputers en voerde vervolgens frauduleuze transacties uit. Zo kon de bende omgerekend miljoenen dollars stelen. De Russische veiligheidsdienst FSB die de criminelen oppakte spreekt van een bedrag van 22,7 miljoen dollar dat werd gestolen, maar er worden ook bedragen van bijna 50 miljoen dollar genoemd.

Om computers met hun malware te infecteren ontwikkelden de criminelen de Angler-exploitkit. Gebruikers die hun software niet up-to-date hadden konden zo stilletjes met malware worden geïnfecteerd. Alleen het bezoeken van een gehackte of kwaadaardige website was hiervoor voldoende. Zo werden verschillende grote Russische nieuwssites gehackt en van kwaadaardige code voorzien die bezoekers met de Lurk-malware probeerde te infecteren. De banken namen uiteindelijk maatregelen om de aanvallen van de bende tegen te gaan. Hierdoor droogde een belangrijke bron van inkomsten op.

Volgens Kaspersky Lab zorgde deze ontwikkeling in combinatie met de 'bedrijfskosten' van de bende, die inmiddels allerlei personeel in dienst had voor de ontwikkeling van de malware en het opzetten van de infrastructuur, voor de beslissing om de Angler-exploitkit ook voor andere criminelen open te stellen. Die konden de exploitkit voor hun eigen doeleinden, bijvoorbeeld het verspreiden van ransomware, tegen betalingen huren. Het werd al snel de populairste exploitkit voor cybercriminelen. Kort na het oprollen van de bende in juni verdween echter ook de Angler-exploitkit van internet, waardoor er al een mogelijk verband met de groep werd gelegd. Het onderzoek naar de Lurk-bende heeft bijna zes jaar in beslag genomen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.