image

Politie gaat roofvogels tegen drones inzetten

dinsdag 13 september 2016, 09:20 door Redactie, 15 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-09-2016, 11:16

Een proef met het gebruik van roofvogels om drones te onderscheppen is zo succesvol gebleken dat de politie de maatregel nu operationeel gaat inzetten. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt. De Nederlandse politie is het eerste korps ter wereld dat roofvogels als anti-drone-maatregel inzet.

Voor het onderscheppen van de drones worden Amerikaanse zeearenden getraind. Van nature is de roofvogel geneigd haar prooi mee te nemen naar een veilige plek. De nu aangeschafte vogels wordt aangeleerd om de drone mee te nemen naar een door de politie aangewezen plek. Dit om te voorkomen dat de drone in de menigte belandt. De roofvogels worden op meerdere plekken in het land gestationeerd zodat ze snel inzetbaar zijn.

De klauwen van de vogel zijn geschubd en daarmee beschermd tegen beten van hun prooi. Ook de propellers van de drone veroorzaken geen schade aan de klauwen. TNO is momenteel bezig om een speciale 'klauwbeschermers' te ontwikkelen voor de grotere type drones. De kuikens, met een spanwijdte van zeker een meter, worden momenteel getraind. De politie verwacht ze over een klein halfjaar in te kunnen zetten. Ook wordt een aantal agenten, dat affiniteit heeft met dieren, opgeleid tot vogelgeleider.

Reacties (15)
13-09-2016, 09:33 door StaySafeUseDoubleROT13
Wel cool dat de Nederlandse politie zo'n innovatieve oplossing gebruikt!
13-09-2016, 10:08 door Anoniem
Waarom geen slimme drones tegen drones inzetten dat zou pas innovatief zijn. Slimme software erop en hoppa in een dogfight drones neerhalen. Het voordeel is dat je een missie nog altijd af kunt blazen om wat voor reden dan ook, bij een roofvogel krijg je het niet voor elkaar om die terug te 'roepen' als hij eenmaal onderweg is.
13-09-2016, 10:50 door Tubamaniak
Waarom niet de drone overnemen door de zendfrequentie van die of meerdere drones te blokkeren ?
13-09-2016, 10:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-09-2016, 11:36 door Anoniem
Door Taxus:
Door Tubamaniak: Waarom niet de drone overnemen door de zendfrequentie van die of meerdere drones te blokkeren ?
apparaatjes willen nog wel ens staken......roofvogeltjes niet.

Jawel, roofvogels willen nog wel eens achter een andere prooi aanvliegen of toevallig lekker in een thermiek zitten en dan voorlopig niet meer terugkomen. Ik begrijp wel dat ze starten met kuikens, die kunnen worden gevormd.
13-09-2016, 11:47 door Anoniem
Maar deze Drone heeft ook klauwen.

https://www.youtube.com/watch?v=T6kaU2sgPqo

Dus de roofvogel krijgt een concurrent bij.
13-09-2016, 14:09 door Anoniem
Door Tubamaniak: Waarom niet de drone overnemen door de zendfrequentie van die of meerdere drones te blokkeren ?

Omdat ze dan naar beneden kunnen vallen en dat wil je niet met een drone.
13-09-2016, 14:10 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Waarom geen slimme drones tegen drones inzetten dat zou pas innovatief zijn. Slimme software erop en hoppa in een dogfight drones neerhalen. Het voordeel is dat je een missie nog altijd af kunt blazen om wat voor reden dan ook, bij een roofvogel krijg je het niet voor elkaar om die terug te 'roepen' als hij eenmaal onderweg is.

Ik denk dat het niet altijd handig is om een drone neer te halen, bijv. als er veel mensen staan. Een roofvogel kan de drone meenemen.
13-09-2016, 15:24 door superglitched
Ik geloof zelf nooit dat een roofvogel grip krijgt op een apparaat dat met snel draaiende wieken scherp links en rechts kan draaien. Ik geloof zelfs niet de roofvogel het overleeft. Ik geloof wel dat een roofvogel dat ding uit balans kan brengen en het op mensen kan laten neerstorten.
13-09-2016, 16:29 door Anoniem
Nu maar wachten op drones die roofvogels kunnen uitschakelen.
13-09-2016, 16:30 door Anoniem
Door Tubamaniak: Waarom niet de drone overnemen door de zendfrequentie van die of meerdere drones te blokkeren ?

If (signal == false)
bomb.explode()
end

Literally. The end.
13-09-2016, 16:31 door Anoniem
Door superglitched: Ik geloof zelf nooit dat een roofvogel grip krijgt op een apparaat dat met snel draaiende wieken scherp links en rechts kan draaien. Ik geloof zelfs niet de roofvogel het overleeft. Ik geloof wel dat een roofvogel dat ding uit balans kan brengen en het op mensen kan laten neerstorten.

Of u hebt geen zeearend gezien, of u hebt geen drone gezien.

Zeearenden klappen klauwen dicht binnen milliseconden, en dat plastic, alluminium of koolstofvezel kan geen zeearendpoot verwonden.
Zeearenden hebben genoeg kracht in hun poten een menselijke schedel te doorboren.
13-09-2016, 17:11 door Anoniem
Met een andere drone er naar toe vliegen en dan een vangnet met parachute er op schieten.
13-09-2016, 18:15 door Anoniem
in tegenstelling tot een aantal mensen boven mij ben ik in de veronderstelling dat zo'n Amerikaanse Zeearend best wel "stevig" is, die verwond je niet zo makkelijk, tenzij je het hebt over HAL-drones (Heavy Aerial Lift, niet Hardware Abstraction Layer :P) met behoorlijk grote, stevige, snel draaiende propellors, en daar zijn ze ook al bescherming voor aan het ontwikkelen staat in het artikel.

Ik vind het behoorlijk cool dat ze deze innovatieve maatregel gebruiken tegen "rogue drones".
Maar daar komen ook gelijk mijn twijfels om de hoek kijken ...

Stel, iemand vliegt ergens met z'n drone, niet wetende dat het op die locatie niet is toegestaan. (ik ga er dan even vanuit dat je niet naast schiphol staat ofzo, dat zou je logischerwijs moeten weten dat dat niet mag.)
Gaat de politie dan eerst even op zoek naar de piloot, om deze te verzoeken om zijn toestel te landen?, of is het gelijk:
"LAUNCH THE BIRD !!!" ??
13-09-2016, 23:03 door Anoniem
Filmmakers weten al wel hoe moeilijk het is om -op commando- met wilde dieren te werken, nu de politie nog.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.