De Tweede Kamer is vandaag akkoord gegaan met het wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid waardoor zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers om fraude op te sporen. Van de partijen in de Tweede Kamer stemden VVD, PvdA, CDA, PVV en SGP voor het voorstel.
SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren stemden tegen. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer, zo meldt Privacy Barometer. Het wetsvoorstel regelt de bevoegdheden voor zorgverzekeraars om declaraties te controleren. Als laatste stap kunnen zorgverzekeraars hiervoor zonder toestemming de medische dossiers van patiënten inzien.
Het wetsvoorstel is op twee punten door de Kamer gewijzigd. Zo worden zorgverzekeraars, na een motie van de PVV, wel verplicht om patiënten binnen drie maanden na inzage in te lichten dat dit is gebeurd. Daarnaast krijgt de Tweede Kamer de mogelijkheid de specifieke voorwaarden voor het inzien van medische dossiers aan te passen. De minister denkt met dit voorstel zorgfraude te kunnen bestrijden.
In 2015 is er voor 11 miljoen euro aan fraude geconstateerd. Dat is 0,015% van het zorgbudget. De fraude die door patiënten is gepleegd bedraagt daarvan 1,4 miljoen euro. De overige 9,6 miljoen euro fraude wordt door zorgverleners of tussenpersonen gepleegd. De SP vond het niet proportioneel dat voor een fraude van slechts 0,015% het medisch beroepsgeheim voor alle Nederlanders wordt afgeschaft. De partij ziet meer in het vereenvoudigen van het declaratieproces om fraude te voorkomen.
Ook D66 vindt het niet proportioneel en stelt dat er voldoende alternatieven beschikbaar zijn om fraude op te sporen. Volgens D66 doet het kabinet telkens hetzelfde. "Er is een probleem. Laten we meer data van burgers verzamelen. Terwijl dat zelden effectief is." De VVD, PvdA, CDA en PVV zijn voorstander. De VVD vindt dat fraude altijd aangepakt moet worden. PvdA en CDA maakten zich wel zorgen of de waarborgen voor privacy voldoende stevig zijn, maar steunen de algemene lijn van het wetsvoorstel.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.