Een mini-computer die naar George Orwell is vernoemd en ongekende veiligheid belooft is in productie gegaan. De ORWL, zoals het apparaatje wordt genoemd, is zowel qua hardware als software volledig open source en is met veiligheid in het achterhoofd ontwikkeld. Het gaat dan ook om fysieke veiligheid.
Zo is het apparaat volgens de ontwikkelaars bestand tegen het manipuleren van de technische onderdelen. In het geval er toch met de hardware wordt geknoeid zal de ORWL direct alle gegevens wissen, ook als die niet op het stopcontact is aangesloten. Daarnaast is er een fysieke sleutel vereist om het apparaatje te kunnen starten.
Een in het moederbord geïntegreerde beveiligde microcontroller controleert de integriteit van de firmware, wat een andere aanvalsvector moet voorkomen. De harde schijf, een Intel ssd 540, is versleuteld en de cryptografische sleutel wordt in de beveiligde microcontroller opgeslagen. Zodra er met het systeem wordt geknoeid zal de microcontroller de encryptiesleutel wissen, waardoor de gegevens op de computer niet meer toegankelijk zijn. In dit geval moet er een nieuwe encryptiesleutel worden gegenereerd en het systeem opnieuw worden geïnstalleerd.
Verder willen de ontwikkelaars dat ORWL aan de Federal Information Processing Standard (FIPS) 140-2 Security Level 4 van de Amerikaanse overheid voldoet. De standaard omschrijft waaraan een product moet voldoen om vertrouwelijke informatie te beschermen en kent vier niveaus. De ORWL wil voor het hoogste niveau worden gecertificeerd. Verder hebben de ontwikkelaars een beveiligingsbedrijf ingeschakeld dat de veiligheid van de computer via penetratietests aan de tand voelt. De eerste bevindingen zouden al tot verbeteringen van de ORWL hebben geleid.
Een ander aspect waar de ORWL prat op gaat is open source. Alle schema's, software en firmware zijn open source en de ontwikkelaars zullen de bijbehorende documentatie daarnaast openbaar maken. Gebruikers kunnen verder voor verschillende besturingssystemen kiezen, waaronder het veilige besturingssysteem Qubes OS, maar ook Ubuntu en Windows 10 zijn mogelijk.
Om de computer te kunnen produceren werd een crowdfundingactie gestart, waarbij er 25.000 dollar moest worden opgehaald. Met nog 20 dagen te gaan is er inmiddels ruim 29.000 dollar binnen. Naar verwachting zal de eerste levering van de ORWL in januari volgend jaar plaatsvinden.De goedkoopste configuratie van de ORWL zonder behuizing kost 699 dollar. De versie met een snellere processor, grotere harde schijf en een glazen behuizing komt op 1249 dollar uit. Onderstaande video demonstreert de ORWL.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.