Adobe Flash Player is nog altijd de meest aangevallen software via exploitkits, zo blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Digital Shadows. Exploitkits zijn programma's die kwetsbaarheden in browsers en browserplug-ins gebruiken om automatisch malware bij internetgebruikers te installeren.
Het bezoeken van een gehackte of kwaadaardige website of het te zien krijgen van een besmette advertentie is hiervoor voldoende. Vaak gaat het hier om kwetsbaarheden waarvoor beveiligingsupdates beschikbaar zijn, maar die gebruikers niet hebben geïnstalleerd. Digital Shadows onderzocht 22 exploitskits die cybercriminelen de afgelopen jaren hebben gebruikt. Deze exploitkits, met namen als Fiesta, Magnitude, RIG, Nuclear en Neutrino, bleken in totaal 76 verschillende kwetsbaarheden aan te vallen.
Deze beveiligingslekken bevinden zich in Adobe Flash Player, Oracle Java, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Adobe Reader en Microsoft Silverlight. Flash Player is met 27 van de 76 aangevallen kwetsbaarheden het voornaamste doelwit. Een ander belangrijk doelwit is Internet Explorer. Van de 22 onderzochte exploitkits hadden er 11 een exploit voor een beveiligingslek in Internet Explorer 6 tot en met 10 dat Microsoft in 2013 patchte.
Een groot deel van de geanalyseerde exploitkits wordt inmiddels niet meer ondersteund of maakt alleen gebruik van oude kwetsbaarheden en wordt zodoende steeds minder effectief. De onderzoekers keken daarom ook naar beveiligingslekken van 2015 en 2016 waar exploitkits gebruik van maken. Dan blijkt dat de Top 6 van meest aangevallen kwetsbaarheden alleen uit Adobe Flash Player bestaat. Verder zijn ook recente kwetsbaarheden in IE en Silverlight een doelwit. Hoewel Flash Player het favoriete doelwit blijft, zijn er in de toekomst ook andere programma's die cybercriminelen kunnen aanvallen, zo concluderen de onderzoekers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.