Facebook moet alle gegevens van 35 miljoen Duitse WhatsApp-gebruikers die het van WhatsApp heeft ontvangen verwijderen, zo heeft de Duitse privacytoezichthouder in Hamburg geëist. Ook mag Facebook geen data van WhatsApp-gebruikers in het land verzamelen en opslaan.
Aanleiding is het nieuwe privacybeleid van WhatsApp waarin staat dat het gebruikersgegevens met Facebook mag delen. Oorspronkelijk waren Facebook en WhatsApp twee gescheiden bedrijven. Toen Facebook WhatsApp overnam lieten beide bedrijven weten dat de gegevens niet onderling zouden worden uitgewisseld. "Het feit dat dit nu gebeurt is niet alleen misleidend voor hun gebruikers en het publiek, maar is ook een schending van de nationale databeschermingswetgeving", zo stelt de Hamburgse Commissaris voor Databescherming en Vrijheid van Informatie.
Volgens commissaris Johannes Caspar is een dergelijke uitwisseling van gegevens alleen acceptabel als beide bedrijven een juridische grondslag hiervoor hebben. Facebook heeft echter geen duidelijke toestemming van WhatsApp-gebruikers ontvangen. Daarnaast bestaat er geen juridische grondslag voor het ontvangen van de gegevens. "Het is duidelijk dat Facebook de Duitse databeschermingswetgeving moet respecteren", gaat commissaris Caspar verder, die wijst op een eerdere uitspraak van het Europees Hof van Justitie.
Het Hof oordeelde in juli dat nationale databeschermingswetgeving van toepassing is als een bedrijf via een nationale dochteronderneming data verwerkt. In dit geval doet Facebook dit via een dochteronderneming in Hamburg. "Dit bevel beschermt de data van zo'n 35 miljoen WhatsApp-gebruikers in Duitsland. Het moet hun beslissing zijn of ze hun account met Facebook willen koppelen. Daarom moet Facebook van tevoren om hun toestemming vragen. Dat is niet gebeurd", aldus Caspar (pdf). Facebook laat in een reactie aan Bloomberg weten dat het aan de Europese databeschermingswetgeving voldoet en open staat om met de toezichthouder tot een oplossing te komen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.