Het gebruik van anonimiteitsdiensten en versleutelingsprogramma's hindert de opsporing van criminelen, zo laat Europol in de nieuwste editie van het Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) weten. Inmiddels hebben 20 Europese landen, waaronder 13 EU-lidstaten, laten weten dat criminelen encryptie gebruiken om hun data te beschermen. Het gaat dan om software zoals TrueCrypt en Bitlocker.
Encryptie is daarnaast niet langer beperkt tot de desktop, omdat encryptie op mobiele apparaten steeds gewoner wordt. "Het gebruik van encryptie ontneemt opsporingsdiensten de mogelijkheid om cruciaal bewijs te verzamelen", aldus Europol. Acht lidstaten zouden encryptie bij het onderzoeken van cybercrime inmiddels een grote uitdaging noemen. Bijna de helft van de lidstaten zou bij hun onderzoeken tegen versleutelde communicatie aanlopen. Het gaat dan vaak om Jabber, maar ook commerciële applicaties zoals WhatsApp en Viber.
"Steeds meer commerciële communicatieplatformen hebben standaard encryptie ingeschakeld. Dit gebeurt steeds vaker via end-to-end-encryptie, wat tot situaties leidt waar communicatie niet kan worden onderschept", meldt het IOCTA verder (pdf). Europol stelt dat er een groeiende markt is voor chat-apps die aanvullende beveiligingsmaatregelen bieden, zoals end-to-end-encryptie en de mogelijkheid om permanent berichten en sporen te verwijderen. Volgens Europol is het waarschijnlijk dat criminelen hiervan gebruik zullen maken.
Om het "crimineel gebruik" van encryptie tegen te gaan moeten opsporingsdiensten over voldoende training, tools en tactieken beschikken om digitaal bewijs ter plekke via "live forensics" te onderzoeken. Ook roept Europol op om relaties met academici en bedrijven op te bouwen, aangezien zij opsporingsdiensten kunnen adviseren in het geval die de technische capaciteiten missen om een onderzoek voort te zetten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.