Apple bewaart metadata van iMessage-gesprekken, zoals telefoonnummers waarmee wordt gecommuniceerd en ip-adressen, en kan wanneer het een bevel van de rechter ontvangt die met opsporingsdiensten delen. Dat meldt The Intercept vandaag op basis van een document.
Elke keer dat gebruikers een telefoonnummer voor een chatgesprek opgeven, maakt de Messages-app verbinding met de servers van Apple om te bepalen of het bericht via sms of Apple's eigen netwerk moet worden verstuurd. Apple slaat elk verzoek op waarin de telefoon probeert te achterhalen wie er in het iMessage-systeem aanwezig is en wie niet. Het gaat dan om datum, tijd, telefoonnummer en ip-adres. Apple moet dergelijke informatie afstaan als het een gerechtelijk bevel ontvangt.
Vooral het opslaan van het ip-adres is volgens The Intercept opvallend, aangezien Apple in 2013 nog stelde dat het geen gegevens met betrekking tot de locatie van de gebruiker opslaat. Een ip-adres kan echter worden gebruikt om de locatie van een gebruiker te bepalen. In een reactie stelt Apple dat het deze logs voor een periode van 30 dagen bewaart. Via een gerechtelijk beval kan dit echter met een periode van 30 dagen worden verlengd. De inhoud van iMessage-gesprekken zelf is end-to-end versleuteld en kan alleen door de afzender en ontvanger worden ingezien. Experts hebben eerder aangetoond dat dergelijke metadata een zeer uitgebreid beeld van iemands privéleven kunnen geven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.