Het CDA is tegen de end-to-end-encryptie in WhatsApp waardoor alleen de afzender en ontvanger de inhoud van een bericht kunnen lezen, zo blijkt uit een algemeen overleg met de vaste commissies voor Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat eerder deze maand plaatsvond.
Tijdens het overleg laat CDA-Kamerlid Van Toorenburg weten dat het CDA zich zorgen maakt over de waarschuwingen van het Openbaar Ministerie en de AIVD dat er steeds meer wordt versleuteld. "We beamen voorwaarden en een rechterlijke toetsing, maar ik wil niet dat jihadisten afspraken kunnen maken via WhatsApp en dat wij daar vervolgens niet bij kunnen. Dat is een grote zorg", aldus het Kamerlid (pdf). Minister Van der Steur, die ook bij het overleg aanwezig was, wijst vervolgens op het kabinetsstandpunt om encryptie voorlopig niet te beperken.
"Het baart me wel bijzonder veel zorgen. Aan de ene kant gaan we het straks ook voor journalisten onmogelijk maken om nog een anonieme simkaart te hebben. Daarin gaan we dus heel ver. Aan de andere kant lijkt het alsof we met WhatsApp niks kunnen", reageert Van Toorenburg daarop. "Dat vind ik bijzonder, want als je op deze manier alles kunt versleutelen en we er niet bij kunnen, heeft die telefoonmaatregel ook niet veel zin. Wat zit je dan te doen?" De minister zegt dat het Openbaar Ministerie terecht aangeeft dat het prettig zou zijn om toch toegang tot WhatsApp-gesprekken te hebben, maar er ook andere belangen spelen, zoals het gebruik van encryptie om gegevens te beschermen.
"Het is vervolgens aan de regering om dat af te wegen tegen het belang van de samenleving. Het gaat niet alleen om het opsporingsbelang waar het OM voor staat. Dat is precies dezelfde afweging die wij zullen maken als het gaat over prepaid simkaarten. Ook daar is het belang van de samenleving in het geding alsmede het belang van opsporing en vervolging en het voorkomen van criminele activiteiten. Die discussie is gaande. Het kabinet heeft er in principe voor gekozen om in ieder geval te accepteren dat encryptie er is in het belang van de gebruikers van dit soort diensten", laat Van der Steur weten.
Het antwoord van de minister vindt Van Toorenburg gek. "Het is heel gek dat de minister hier zegt: "Het Openbaar Ministerie zou dat wel prettig vinden". Nee, het Openbaar Ministerie slaat alarm, samen met de veiligheidsdiensten, dat er van alles gebeurt, dat er allerlei afspraken worden gemaakt via encryptie, via WhatsApp, waar wij totaal geen zicht op hebben. Tegelijkertijd zeggen wij van een gewone telefoon dat het allemaal anoniem moet. Het slaat helemaal nergens op. Als dit blijkbaar zo'n opening is, waarom heeft het andere dan zin?"
Het CDA-Kamerlid wil dan ook weten wanneer het OM en de AIVD, met een toetsing van de rechter, uiteindelijk wel toegang kunnen krijgen. "Als er straks een gruwelijke aanslag wordt gepleegd en als blijkt dat mensen via WhatsApp daarover hebben gecommuniceerd, dan trekken wij ons de haren uit het hoofd dat wij daarvoor geen maatregelen hebben getroffen", zegt ze.
Later in het overleg wijst Van Toorenburg opnieuw naar de wens om anonieme prepaidkaarten te verbieden en het wetsvoorstel om de AIVD meer bevoegdheden te geven. "We keuren een wet goed en kiezen voor een positief traject waarbij we de AIVD alle mogelijkheden geven op internet. Vervolgens zeggen we zelfs tegen journalisten: jammer, jongens, maar jullie krijgen nooit meer een anonieme telefoon. Tegelijkertijd houden we de deur open voor WhatsApp door te zeggen dat versleuteld daar wel kan. Wat zijn we dan met elkaar aan het doen?"
Het CDA-Kamerlid wil dan ook door de minister over het onderwerp op de hoogte worden gehouden, desnoods vertrouwelijk. "Als we draconische maatregelen nemen op een ander punt, is het gek dat we ergens anders de mogelijkheid creëren om precies dezelfde rottigheid uit te halen." Tijdens de afsluiting van het overleg werd besloten dat de minister de Tweede Kamer zal informeren over de "omgang met de encryptieproblematiek".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.