Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem:
Die onderbouwing staat er toch bij... En wat betreft de firewall, de meeste doorsnee routers hebben niet eens een fatsoendelijke IPv4 firewall, laat staan IPv6 (ivm performance en gebruikersvriendelijkheid). NAT hebben ze wel, maar die vlieger gaat in de praktijk niet op voor IPv6. Op een enkeling na is IPv6 dus een ramp, IPv6 is juist ontworpen om elk device publiek toegankelijk te maken. Het idee is om toegangscontrole op de devices zelf te regelen. Een ernstige denkfout van de ontwerpers.
Nee, IPv6 is vooral ontworpen om veel devices *uniek adresseerbaar* te maken .
Als je wat meer netwerken gezien hebt dan alleen je huisnetwerkje snap je hoe nuttig _uniek adresseerbaar_ is .
Met of zonder publieke bereikbaarheid .
Nu nog een goede onderbouwing.
IPv6 gebruikt namelijk een LAN adresblok en een WAN adresblok in zijn adresruimte wat samen een uniek adres maakt. Dus wel degelijk bedacht met het idee om direct vanaf het grootste WAN op deze planeet adresseerbaar te zijn. Logisch vanuit het IOT perspectief, niet logisch vanuit het perspectief dat het moderne internet een genadeloos slagveld is. Unieke adreseerbaarheid heeft niets te maken met IPv6, dat kan met IPv4 en een thuisnetwerkje namelijk net zo goed, via routing of d.m.v. one-to-one NAT. En ken jij bedrijven die niet genoeg hebben aan een klasse A private range binnen hun LAN?
Je snapt echt het probleem niet .
Je denk dat netwerken alleen maar eilandjes zijn die of binnen zichzelf communiceren, of met "het Internet" .
En dat je dus hooguit 1x hoeft te NATten naar "het Internet" en dat binnen je eilandje er altijd een adres authoriteit is die de lokale adressering uniek kan maken.
Bedrijven nemen wel eens bedrijven over. Of splitsen dochters af. En richten joint-ventures op. En hebben connecties met leveranciers . En hebben soms erg autonome onderdelen.
Maar tussen al die entiteiten moet wel connectiviteit zijn - natuurlijk met allerlei wederzijdse firewalls ertussen om alleen toegang te geven die nodig is.
Dan ben je heel blij met (wereldwijd) unieke adressen - die hoeven helemaal niet publiek - als in internet announced - te zijn.
1:1 NAT is echt beperkt , en nog veel meer als je de spelletjes met verschillende DNS zones moet gaan spelen om het 'juiste' antwoord te geven .
Enige werkelijke probleem dat IPv4 heeft is het aantal nog beschikbare publieke adressen. Mede dankzij de grote jongens die in de pubertijd van het internet massale IPv4 blokken hebben opgekocht voor een prikkie en het nu vertikken er afstand van te doen.
Dat is precies wat IPv6 biedt, een grotere adresruimte .
Verder is deze quote een klok-klepel verhaal . "Verkocht voor een prikkie" is niet hoe adresuitgifte door de registries ging (of gaat) .
Misschien is het juist, vanuit beveiligingsperspectief, goed om niet alles een IP adres te gaan geven en grote jongens te dwingen ongebruikte blokken af te staan, dan kan IPv6 snel de prullenbak in; met in het achterhoofd een nieuw protocol dat wel van deze tijd is.
Oplossingen bedenken gaat beter als je het probleemlandschap snapt.
Volgens mij hebben we het dan niet over hetzelfde probleemlandschap.
Meer adressen gaan een versnipperde DNS en meervoudige NAT niet oplossen. Dat is een bestaand constructieprobleem. Wil je elk device een uniek adres gaan geven? Dat is alleen noodzakelijk voor systemen die connecties moeten accepteren of als je firewall rules per device wil aanmaken, niet voor groepen (thin) clients en mobile devices die ook achter een NAT met hun eigen autoriteit zitten. Als jouw DNS config en routes kloppen dan maakt het niet uit hoe ver het doelnetwerk verwijderd is.
Wat je bereikt met voldoende (wereldwijd) unieke adressen is dat je netwerken kunt koppelen zonder NAT en DNS views - zonder dat de gekoppelde netwerken onder een enkele interne adres authoriteit hoeven te vallen.
Dat is een reeële situatie, en een reeël probleem waarvoor NAT/split DNS alleen in relatief simpele situaties een workaround zijn. Als het complexer wordt en geen van de partijen beheer/controle heeft in "het andere" domein is dat gewoon erg onwerkbaar .
Je hebt een punt dat het beheer met meer adressen gemakkelijker wordt bij het ontwerpen van nieuwe, grote netwerken.
Echter wat ik bedoel het volgende, door de constructie van IPv6 zul je straks het volgende gaan zien: fabrikanten van allerlei apparaten gaan de opties en onuitputtelijke voorraad van IPv6 misbruiken om hun apparaten massaal vanaf het internet
Dat mag jammer zijn, "bereikbaar maken vanaf internet" is wat ze nu al met kludges doen die helaas relatief lastig te controleren zijn voor een home router/firewall .
Vanuit 'home device maker' perspectief is "internet connectiviteit vanachter een NAT router" echt een opgelost probleem.
Via UPNP , of anders STUN wordt de NAT mapping gemaakt en open gehouden .
Lelijk, niet helemaal foolproof, maar meer dan genoeg om de consument z'n cam te laten benaderen vanaf "overal" zonder massale klachten dat "het niet werkt" .
De reusachtige DDoS op krebsonline vanaf 'IOT' devices als camera's en recorders lijkt me afdoende illustratie , die dingen hangen echt niet massaal aan pure ongeNATte aansluitingen .
IPv6 gaat dat niet echt verslechteren - en ik hoop eigenlijk ietwat verbeteren omdat direct ongeNATte connecties beter inzichtelijk en firewall-baar zijn (ook voor home routers) dan de voodoo poorten die via UPNP/STUN open gezet worden.
Of de consument/ huis beheerder ook kiest om hierin voorzichtiger te zijn is misschien twijfelachtig, maar uiteindelijk zie ik er tenminste geen verslechtering in.
toegankelijk te maken met de geïntegreerde IPSec functionaliteit uiteraard, waardoor beheerders alleen nog de keuze hebben alles doorlaten of volledig blokkeren. Een zeer onwenselijke en gevaarlijksituatie die min of meer los staat van de situatie die jij omschrijft.
De "IPSec build in" van IPv6 is een erg dode feature . Ik weet dat het altijd genoemd wordt in de FAQs en netwerk boeken, maar het is nogal de dodo .
Tsja, en voor IPv4 gaat en kan van alles via HTTPS (ook niet-webverkeer ).
Overigens als miljardenbedrijf M, miljoenenbedrijf X (inclusief een enorm blok ongebruikte IPv4 adressen) overneemt voor een bepaald bedrag, hoe kun je dat niet opkopen noemen dan..?
Je stelde dat de early adopters grote blokken voor een prikkie gekocht hadden.
De prefixen die GE, HP, MIT, Apple, Level3 (BBN, GTE, Genuity,nu L3) , IBM , HP (Dec -> Compaq -> HP) en bv Surfnet etc hebben zijn niet 'gekocht voor een prikkie' , maar überhaupt niet gekocht. -(De lidmaatschapskosten van een registry hebben geen relatie met het aantal adressen ).
Pas nu de adressen vrijwel op zijn is de situatie ontstaan waarbij partijen die adressen hebben ze (evt via een broker) kunnen verkopen aan een andere partij . Voordat adressen schaars waren hadden ze vrijwel geen (financiële) waarde voor de eigenaar en werden ze dus niet verhandeld .