Privacy - Wat niemand over je mag weten

Nctv ecp alertonline . Wie zitten er achter de schermen?

03-10-2016, 08:15 door karma4, 9 reacties
Toevallig zag ik: https://www.alertonline.nl/over-deze-campagne
De opdrachtgever is de overheid de nctv is voor terrorismebestrijding onde leiding van de privacy vriendelijke minister van justitie AD van der Steur.
De ECP is een vereniging van commerciële partijen.

Het lijkt er op dat de overheid het toezicht op de commerciële partijen uit handen heeft gegeven aan die commerciële partijen. Ook de relatie van terrorismebestrijding naar de voorlichting van burgers in een marktpositie bevreemd mij.
Iemand meer info?
Reacties (9)
03-10-2016, 08:57 door User2048
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) valt onder het NCTV. De opdracht van het NCSC is om de Nederlandse cyber-samenleving veilig te houden. Daarom voeren ze eenmaal per jaar de campagne Alert Online.

Het NCSC werkt nauw samen met bedrijven die belangrijk zijn voor de cyber-economie, zoals telecombedrijven en banken. De Alert Online campagne wordt ook gezamenlijk door het NCSC en deze bedrijven opgezet.

Het NCSC houdt geen toezicht op bedrijven. Daar is per sector een andere club voor, bijvoorbeeld de AFM voor de banken.
03-10-2016, 17:59 door karma4
Ik vind het zeer bevreemdend dat de overheid op die manier beleidszaken uitbesteed aan commerciële partijen

Als de beleidszaken zelf bij de overheid liggen (ncsc) en de implementatie van de site uitbesteed wordt heb ik daar geen moeite mee.

Nu krijgt de burger het beeld van een onafhankelijke partij waar in werkelijkheid de slager zijn eigen vlees keurt.
Ik was/ben eigelijk op zoek naar de geldstromen en wie wat van de inhoud bepaalt.
03-10-2016, 21:33 door Anoniem
@karma4
Ik heb 4 minuten op de site van alertonline gezocht en daar staat dat de campagne in opdracht is van nctv. De uitvoering is in handen een onafhankelijjk platform voor de informatiesamenleving ECP. De ECP zorgt voor de campagne en dat daarin overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenwerken en kennis uitwisselen met het oog op de toepassing van informatie- en communicatietechnologie in de Nederlandse samenleving.

Het zou gek zijn om te denken dat de betrokken organisaties geen belang hebben om deel te nemen. Samenwerken doe je per definitie omdat er (gezamenlijke) belangen zijn.

Als ik als ondernemer (die niet met zijn logo op de site staat) mee zou doen dan wil ik er op zijn minst voor terug dat mijn werknemers en klanten een stuk bewuster zijn van risico's bij gebruik van mijn ICT middelen, mail, social media en zo. Scheelt zowel mijn bedrijf, mijn medewerkers en klanten en de overheid veel tijd en geld en heel veel ongemak.
03-10-2016, 22:43 door Anoniem
Door karma4: Ik vind het zeer bevreemdend dat de overheid op die manier beleidszaken uitbesteed aan commerciële partijen

Als de overheid het zelf doet dan is het "de overheid kan niks", als ze het uitbesteden aan een commercieel bedrijf
(veel beter toch???) dan is het "het is bevreemdend dat ze het uitbesteden".
03-10-2016, 23:54 door Anoniem
Privatisering hield toch niet opm bij de overheid, het is juist daar begonnen.
Alles is al aan commercie opgeofferd.

Dat is het gevolg van lobbyen en marketing
en de politicus die er voordeel bij heeft.
04-10-2016, 14:01 door Anoniem
https://www.hollandstrikesback.nl/
04-10-2016, 23:02 door karma4
@Anoniem 21:33. Een goede samenwerking overheid en bedrijfsleven zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat het ncsc het bedrijfsleven helpt met de toelichting voor realisatie en de eisen zoals ze met IEC/ISO27k reeks (vrijwel verplicht voor financials zorg en overheid) bij de uitbestede taken kunnen invullen. Zoiets kan een echte win-win-win opleveren.

Nu lijkt het er op dat het nctv gewoon een gelsschieter aan het ECP is. Het opleiden en bewust maken van jou bedrijfsregels met de specifieke keuzes is geen overheidstaak.
Het voorlichten van de burgers over gewenst gedrag is geen taak voor het bedrijfsleven maar voor de overheid.
Die nuances van de insteek is waar de schoen wringt.

@Anoniem 14:01 Inderdaad een ander groepje uit het bedrijfsleven met eendere op het oog goede bedoelingen. Het is de naam van terughacken die wat besmet geraakt is. Ongebreidelde sleepnettten backdoors zonder controles is nou niet bepaald strikes back maar meer een attack.
08-10-2016, 23:11 door SecGuru_OTX
Door karma4:
Het voorlichten van de burgers over gewenst gedrag is geen taak voor het bedrijfsleven maar voor de overheid.
Die nuances van de insteek is waar de schoen wringt

Tenzij het om bedrijven gaat welke ook veel schade oplopen bij het niet goed handelen van burgers(bv banken) ;-)
09-10-2016, 08:55 door karma4
Door SecGuru_OTX: Tenzij het om bedrijven gaat welke ook veel schade oplopen bij het niet goed handelen van burgers(bv banken) ;-)
Uh ja, Je hebt gelijk.

Nu zijn het systeembanken ofwel de commerciële partijen vullen een overheidstaak in (monetair beleid). Zoiets is geen goede situatie. Ten onder gegaan DSB, Fortis/ABN-AMRO, ING, SNS wat kleintjes voortijdig opgeslokt. Alleen met ingrijpen van de overheid bestaat het meeste nog
.
Campagne hoort dan vanuit die branche te komen betaald door de banken niet door de overheid. De NVB heeft dat eerder ook gedaan. De campagne 3xkloppen http://www.emerce.nl/nieuws/dubbele-tong-banken-nauwelijks-fraude-wel-campagne is uit beeld geraakt.

De poging om het risico van hacks misbruik bij de klant te leggen was er. https://www.security.nl/posting/35494/Banken+willen+eigen+risico+voor+internetbankieren
Het ergste van de manipulatie was een convenant met de consumentenbond met de NVB. Er kwam een verhaal naar buiten dat de bond het eens was met de NVB en dat de consument zijn pc beter moest beheren, zo niet geen verhaal. Na wat spitwerk kwam ik er achter dat een voormalige bank manager in dienst van de consumentenbond er achter zat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.