Wereldwijd zijn er meer dan 5900 gehackte webwinkels waar criminelen de creditcardgegevens van klanten stelen die afrekenen, waaronder minstens 250 Nederlandse webshops. Terwijl het traditionele skimmen van pinpassen afneemt lijkt het aantal gevallen van online skimming juist toe te nemen.
Dat ontdekte de Nederlandse beveiligingsonderzoeker Willem de Groot. De criminelen hacken de webwinkel en voegen vervolgens kwaadaardige code toe, zonder dat de eigenaren dit doorhebben. Zodra een klant afrekent worden zijn creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie naar de criminelen gestuurd, die hier vervolgens mee kunnen frauderen. Volgens De Groot weten de criminelen de webwinkels te hacken via kwetsbaarheden die niet door de eigenaren zijn gepatcht, ook al zijn beveiligingsupdates voor de problemen al geruime tijd beschikbaar.
Vorig jaar november deed De Groot al onderzoek naar online skimming en ontdekte toen 3500 gehackte winkels. Tien maanden later is de teller inmiddels de 5900 gepasseerd. Het gaat onder andere om 250 webwinkels eindigend op .nl. Mogelijk zijn er meer Nederlandse webwinkels gehackt, aangezien Nederlandse shops ook andere extensies kunnen gebruiken. Tenminste 159 gehackte webwinkels draaien op Magento Enterprise Edition, software die alleen door grote webwinkels wordt gebruikt.
Verder bleek dat 754 gehackte webwinkels al sinds vorig jaar zijn gehackt en er nog altijd creditcardgegevens worden gestolen. "Klaarblijkelijk kun je maandenlang ongestoord creditcards skimmen", aldus de Nederlander. De Groot waarschuwde verschillende webwinkels, maar die reageerden onwetend en onverschillig. Zo liet één webwinkel weten dat de shop veilig was omdat er https werd gebruikt. Inmiddels heeft De Groot een lijst van de ruim 5900 gehackte webwinkels online gezet.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.