Minister Blok van Wonen en Rijksdienst is een stuk kritischer over elektronisch stemmen geworden nadat hij naar eigen zeggen een "leerproces" heeft doorgemaakt. De minister liet dat weten tijdens een algemeen overleg met de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken.
Tijdens het overleg kreeg de minister de vraag of er nog een wetsvoorstel komt om verder te gaan met elektronisch stemmen. Blok stelt dat hij zich altijd afvroeg waarom er nog niet in Nederland elektronisch wordt gestemd. "Ik ben me vervolgens gaan verdiepen in de kwetsbaarheid van het stemproces. Je vraagt je af of wij het laatste land met stemmen op papier zijn, maar dan blijkt dat alleen Letland of Litouwen helemaal op elektronisch stemmen is overgegaan."
De minister stelt dat een hack van de verkiezingen een grote kwetsbaarheid is. "Dat wordt echt massaal geprobeerd op zo'n dag, waardoor wat een feestdag van de democratie moet zijn een nachtmerrie wordt. Je moet er niet aan denken! Ik zeg daarmee niet: we gaan het nooit doen en hier stopt het denken. Maar we moeten er wel heel zorgvuldig mee omgaan. Zo'n hacksituatie komt met name voor bij stemmen via internet."
Blok is ook kritisch over de kosten van het elektronisch stemmen. "De commissie-Van Beek heeft een orde van grootte van 200 miljoen aangegeven. Dat is substantieel geld. Als ik het heel oneerbiedig formuleer: hebben we er 200 miljoen voor over om in plaats van 's nachts 2:30 uur 's avonds om 20:15 uur de uitslag te weten?", zo stelde hij tijdens het overleg de vraag.
Wel vind er in december een test plaats met internetstemmen voor Nederlandse kiesgerechtigden in het buitenland. Blok stelt dat stemmen via internet alleen op een verantwoorde manier moet kunnen. "Het zou namelijk enorme gevolgen voor de verkiezingen hebben als er ergens een succesvolle hack zou zijn of als de site net op de dag dat moet worden gestemd, offline zou zijn, waarmee een grote groep mensen zou worden uitgesloten van hun fundamentele democratische recht."
Om dergelijke aanvallen te simuleren is er voor een test gekozen waar ook hackers bij zijn betrokken. "Een onderdeel van de test is namelijk dat echt wordt geprobeerd om het systeem te kraken. We moeten er namelijk van uitgaan dat dat op een echte verkiezingsdag ook zal worden geprobeerd, net zoals nu alle overheidssystemen iedere dag voortdurend worden aangevallen", laat Blok weten. "Dat zal met zo'n verkiezingssite ook gebeuren." De test staat voor 7 december gepland.
De kritische houding van minister Blok is enigszins opvallend. Zijn partij de VVD kwam onlangs met het eigen concept-verkiezingsprogramma waarin juist wordt gepleit voor het invoeren van elektronisch stemmen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.