De ChristenUnie wil burgers meer toegang en controle over hun eigen gegevens geven en pleit voor meer controle op het gebruik van big data door de overheid, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde concept-verkiezingsprogramma. Het programma heeft een aparte paragraaf over privacy en het belang hiervan.
"De mogelijkheden van "big data" voor de bestrijding en opsporing van misdaad en fraude zijn nuttig, maar leveren ook een dilemma op voor privacy en de onschuldpresumptie. Ben je namelijk nog wel onschuldig tot het tegendeel is bewezen, als je vaker geconfronteerd wordt met aanhoudingen en controles omdat je in een bepaald risicoprofiel valt?", stelt het programma de vraag.
De ChristenUnie wil van big data gebruik maken, maar benadrukt dat het in een democratische rechtsstaat wel aan controle onderworpen moet zijn. Zo wordt er opgeroepen tot het oprichten van een expertisecentrum waar burgers en het bedrijfsleven met vragen over (big) data en de bescherming van privacy terecht kunnen. Ook moeten burgers toegang en controle over hun eigen gegevens hebben. Zo moeten gegevensverwerkingssystemen van de overheid eenvoudig door burgers kunnen worden geraadpleegd en gecontroleerd.
Verder wil de partij dat de overheid transparant is over de data die zij verwerkt en welke analysemethoden en algoritmen zij gebruikt bij "big data" in de context van opsporing. De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt de bevoegdheid en middelen om dit te controleren. Een ander punt waar de ChristenUnie op inzet is de cybersecurity-sector. Start-ups in deze sector wil de partij fiscaal stimuleren. Het concept-verkiezingsprogramma (pdf) zal op het verkiezingscongres van 26 november worden behandeld voordat het definitief wordt vastgesteld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.