image

"Gebruik aparte browser voor Facebook, Google en YouTube"

maandag 17 oktober 2016, 13:25 door Redactie, 17 reacties

Wie van Facebook, Google of YouTube gebruikmaakt doet er verstandig aan een aparte browser hiervoor te gebruiken, aangezien dit de privacy ten goede komt, zo stelt Sami Honkonen, ceo van Tomorrow Labs. Volgens Honkonen moeten mensen niet accepteren dat hun privacy wordt geschonden.

"Mensen die zeggen dat het ze niets kan schelen dat deze bedrijven hun data hebben begrijpen simpelweg de gevolgen niet. Het niet opkomen voor privacy is hetzelfde als zeggen dat de vrijheid van meningsuiting niet nodig is omdat je geen mening hebt. Privacy is een primair mensenrecht", aldus Honkonen. Hij wil echter ook van populaire internetdiensten gebruik kunnen maken. Daarom heeft Honkonen een strategie online gezet die voor meer privacy moet zorgen.

Het komt erop neer dat één entiteit niet alles te weten mag komen en hij minder van zichzelf prijsgeeft dan de meeste mensen. In de praktijk gebruikt Honkonen daarom verschillende diensten van verschillende bedrijven. Zo zoekt hij niet via Google, maar via Startpage en mailt hij via Fastmail in plaats van Gmail. Zijn primaire browser is Safari. De browser heeft hij via de Mindful Browsing-extensie zo ingesteld dat alle links en adressen naar Facebook, Google en YouTube worden geblokkeerd. Om deze websites toch te bezoeken maakt Honkonen gebruik van Firefox.

Firefox is zo ingesteld dat alle gegevens na een herstart worden verwijderd. Verder heeft hij Ghostery voor beide browsers geïnstalleerd en maakt hij gebruik van een vpn. Bij registratieformulieren vult hij waar mogelijk verkeerde gegevens in. Daarnaast maakt hij geen gebruik van bonuskaarten en WhatsApp, maar communiceert via de versleutelde chat-app Signal. "Ik probeer actief om mijn data lastiger toegankelijk te maken. Ik kies voor diensten die de privacy respecteren. Mijn data is gedistribueerd. Ik ben minder zichtbaar dan anderen, maar niet helemaal offline", gaat Honkonen verder.

Hij erkent dat zijn strategie niet perfect is, maar hoopt dat meer mensen ervoor zullen kiezen om hun gegevens niet zomaar weg te geven. Juist door het kiezen voor partijen die privacy aanbieden zal dit een competitief voordeel worden, waardoor mogelijk meer bedrijven dit ook zullen toepassen. "Opkomen voor privacy kan ongemakkelijk en soms frustrerend zijn. Belangrijke zaken zijn vaak niet de makkelijkste. Toch is dit erg belangrijk", besluit Honkonen.

Reacties (17)
17-10-2016, 13:58 door Anoniem
Je was me kwijt bij 'Startpagina'. Hallo 1990 !!! Dat neem je toch niet serieus.
De beste man wilde zijn naam weer eens ergens rond laten slingeren?
17-10-2016, 14:05 door Anoniem
Hij bedoelt https://www.startpage.com
17-10-2016, 14:05 door Anoniem
"Startpagina" is toch echt iets anders dan "startpage".
17-10-2016, 14:24 door Anoniem
Goed lezen. Hij zegt niet startpagina maar StartPage (is een alternatief voor de Google zoek pagina!!)
17-10-2016, 14:30 door Anoniem
Je kunt ook meteen alle facebook-cookies (zoals datr) van je computer af gooien.
Met firefox kun je dat meteen even regelen als je toevallig op FB terecht bent gekomen.
17-10-2016, 14:42 door Anoniem
Hij zei startpage.com en geen startpagina.
Die gebruik ik ook al jaren en is goed.
17-10-2016, 14:53 door Anoniem
Je kan er ook aan wennen om via een incognitovenster te surfen. Ik zie tenminste geen advertenties voor paardendekjes als ik een paardendekje online gezocht heb via een incognitovenster.
17-10-2016, 14:56 door Anoniem
Door Anoniem: Je was me kwijt bij 'Startpagina'. Hallo 1990 !!! Dat neem je toch niet serieus.
De beste man wilde zijn naam weer eens ergens rond laten slingeren?
Startpagina is iets heel anders als Startpage ;)
17-10-2016, 14:59 door Anoniem
Dit gaat dus letterlijk niemand doen. Wanneer je de gebruiker extra stappen laat ondernemen met een niet merkbaar resultaat zal die extra stap nooit de moeite waard zijn.
Ik snap ook niet waarom dit nieuwswaardig is. Het feit dat een willekeurige CEO van een bedrijf van 6 personen, dat verder niets specifieks met security doet meerdere browsers (niet eens een Tor browser) gebruikt is niet heel spannend.

Wat mij betreft moeten we naar een oplossing die elke tab in een aparte container draait met de optie om browser informatie te obfusceren.
17-10-2016, 15:00 door Anoniem
Het is niet de startpagina die jij in gedachten hebt. Klik maar eens op de link.
Ixquick oftewel startpage is een proxy voor Google. Je zoekt in Google maar via derden.

Gr,
V@@P
17-10-2016, 15:11 door Overcome
Door Anoniem: Je was me kwijt bij 'Startpagina'. Hallo 1990 !!! Dat neem je toch niet serieus.
De beste man wilde zijn naam weer eens ergens rond laten slingeren?

Startpage. Dat is wat anders dan Startpagina.nl...
17-10-2016, 15:46 door Anoniem
Mijn voorkeur gaat uit naar DuckDuckGo als zoekmachine, die ik als default heb ingesteld. Tot mijn verbazing wordt Ghostery nog steeds genoemd, terwijl men toch moet weten dat Ghostery al in 2013 data verkoopt aan bedrijven.

https://www.technologyreview.com/s/516156/a-popular-ad-blocker-also-helps-the-ad-industry/

Beter is om Privacy Badger van EFF te gebruiken, https://www.eff.org/privacybadger
17-10-2016, 15:49 door Anoniem
Startpagina verdient anders nog tienduizenden euro's per maand aan advertenties. En dat al sinds de oprichting...
17-10-2016, 17:41 door Anoniem
Safari & Privacy ?!

Als langdurige Mac gebruiker kan ik je mededelen dat wanneer privacy je lief is je beter geen Safari kan gebruiken.

Safari heeft wel wat halve privacy opties ingebouwd maar bewaart meer dan je lief is.
Safari is echt géén privacybrowser omdat het de werkelijke hardere opties voor privacy juist weglaat en dus nog heel veel in allerlei library bestanden je historie opslaat!
Er zijn wel extensies voor maar niet zo veel als bij mozilla bijvoorbeeld.
Niet doen dus, Safari gebruiken voor privacybehoud op de Mac.

Gebruik daarvoor in de plaats een mozilla based product als Firefox (met aangepaste about:config en wat addons) of Torbrowser die echt op privacy te configureren zijn of dat al heel vergaand zijn.

Hoewel Mac OS X relatief veilig is bij gebrek aan target interesse is het obscurity principe ook dubbel goed toepasbaar op Mac's.
Het eerste main target zal altijd de Safari browser zijn omdat de meeste Mac gebruikers nou eenmaal die standaard meegeleverde browser gebruiken.
Een soort van I-E-dge dus, maar dan anders.

Beetje 'domme' keuze dus van ...onen (familie van mikkie?)


(leuke captcha deze keer, ;) , faRT pR7)
18-10-2016, 08:50 door Anoniem
Door Anoniem: Tot mijn verbazing wordt Ghostery nog steeds genoemd, terwijl men toch moet weten dat Ghostery al in 2013 data verkoopt aan bedrijven.

https://www.technologyreview.com/s/516156/a-popular-ad-blocker-also-helps-the-ad-industry/

Beter is om Privacy Badger van EFF te gebruiken, https://www.eff.org/privacybadger
Ik deel je voorkeur voor Privacy Badger, maar de makers Ghostery moet je nageven dat dat delen van date opt-in is, niet opt-out. Als je het betreffende vinkje niet zelf aanzet wordt je data niet gedeeld.

Het artikel waaraan je linkt vermeldt dat alleen tussen neus en lippen door, en stelt dat het mogelijk is het vinkje aan te zetten zonder dat je gelezen hebt wat Evidon ermee doet. Bij dat vinkje staat op de Nederlandse versie van de instellingen-pagina:
Ghostery is gratis, omdat sommige van onze gebruikers zich anoniem en vrijwillig aanmelden om gegevens met ons te delen over de websites en trackers die de browser tegenkomt.
Eén zinnetje is geen totaaloverzicht van wat ze precies doen met verzamelde data, maar het is wel genoeg als signaal dat je het niet zomaar aan moet vinken. Ofwel ging dat artikel over een versie waarbij het minder duidelijk was (ik kan me uit de jaren dat ik het gebruikt heb niet herinneren dat er ooit iets onduidelijk was), ofwel schrijven ze het voor gebruikers waarvan je je ernstig af kan vragen of een langere waarschuwing werkt als ze één zinnetje al niet doordringt. Tegen mensen die blind van alles aanvinken doe je weinig, vrees ik.
18-10-2016, 11:02 door Anoniem
Wie gebruikt er nou nog Startpagina?
18-10-2016, 16:17 door Skizmo
helpt allemaal geen reet. Het enige dat je kunt doen is niet het internet op gaan... maarja.. mensen met het iq van een deurbel die facebook gebruiken kun je zeggen wat je wilt... ze snappen het toch niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.