Deze discussie heeft men hier al enige keren voorbij zien komen. Wat ik ervan begrepen heb, is het zo dat de kernel software bij WordPress wel aardig wordt bijgehouden, het zijn juist de thema's en de legio plug-ins, die mits niet goed getest of in het ergste geval als "verlaten" code een groot gevaar kunnen vormen.
In heel veel gevallen is de CMS versie ook nog oud, heeft men jquery code laten staan vanaf het moment dat het erop geplempt werd. Is" user enumeration" en "directory listing" "enabled" blijven staan en noem zo nog maar een paar zaken op (onveilige links - iFrames).
Men is hier in de meeste gevallen nog helemaal niet begonnen om sri-hashes te genereren tot het verkrijgen van "same origin" voor externe embedded scripts bijvoorbeeld. Security headers niet geïmplementeerd. Excessieve server header proliferatie code gevonden, http only cookies waarchuwing gegeven, clickjacking kwetsbaarheid aangetroffen. Naamservers die naar boven toe een DROWn exploit doordrenzen.
DOM-XSS sources en sinks. Niet door-geteste inline javascript (afgeleverd als "safe for use"), en noem de hele riedel potentiele onveiligheid maar op.
Oh ja en nog verkeerd geïnstalleerde certificaten, zie SSL-crypto rapporten en als "root" geïnstalleerd. Geen toepassing van CSP beveiliging, wat al bij de derde versie is aangekomen.
Als men geen verstand van het beveiligen van websites heeft, moet men er niet aan beginnen of 't aan anderen overlaten.
Alle beveiligingslagen zijn niet altijd nodig, gezien het belang van de content beveiliging kan men een bepaalde afweging maken. Maar de helft van wat ik tegenkom online is potentieel onveilig en kan gecompromitteerd worden. Dat is geen leuke vaststelling en dat heeft niet altijd alles met het CMS van doen, maar ook veel met de kennis van degene die ontwerpt en onderhoudt.
Dan zijn er nog dingen die buiten ons bereik als webmaster liggen zoals de inherente onveiligheid van goedkopere bulk-hosting en bulk cdn. Denk hierbij aan de GoDaddy ellende en de CloudFlut e2e nachtmerrie en de data-breaches hier en daar.
En we zwijgen dan maar over het niet toepassen van standaarden voor eigen doeleinden, SEO hacking, onveilige IDs tracking en allerlei "kunstjes" ten dienste van mega-advertentieboeren en data-slurper winsten, krachten die even graag verdienen aan een legale dan een semi-criminele klik.
Wordt het ooit nog eens beter online? Het blijft vaak tegen alle verwachtingen in nog goed gaan.
Een wonder vaak en gezien wat ik zo online tegenkom, heb ik er weinig vertrouwen in dat het beter wordt.
Gezien wat er hier onderling aan kennis gedeeld wordt (dank daarvoor), zou je wat anders verwachten,
maar dat is vaak slechts een druppel op de gloeiende plaat.