Door een fout in de ocr-software die het gebruikte heeft ssl-uitgever Comodo ten onrechte een ssl-certificaat voor de Oostenrijkse internetprovider A1 uitgegeven, waardoor het mogelijk zou zijn geweest om miljoenen abonnees aan te vallen, zo meldt het Duitse Heise.
Ssl-certificaten spelen een belangrijke rol op internet. Ze helpen bij het identificeren van websites en het versleutelen van verkeer van en naar bezoekers. Voor uitgeven van een ssl-certificaat maakt Comodo gebruik van whois-gegevens, die informatie over de eigenaar van een domein bevatten. Via deze informatie kan het geautoriseerde e-mailadres worden verkregen dat de link voor het aangevraagde ssl-certificaat zal ontvangen. In het geval van .be- en .eu-domeinen wordt deze informatie echter als afbeelding aangeleverd.
Comodo maakte gebruik van ocr-software om het e-mailadres uit de afbeelding te halen. De ocr-software heeft echter een probleem met het onderscheiden van een de letter l van het cijfer 1 en de letter o van het cijfer 0. Twee onderzoekers maakten van dit probleem gebruik om voor de Oostenrijkse internetprovider A1 Telekom een ssl-certificaat aan te vragen, waarbij ze het domein altelekom.at gebruikten. De ocr-software maakte hier a1telekom van, waardoor de onderzoekers de e-mail met de link naar het ssl-certificaat voor het echte domein van A1 Telekom ontvingen.
Na te zijn ingelicht besloot Comodo de ocr-software eind september uit te schakelen. De software was sinds eind juli van dit jaar in gebruik. Volgens Comodo hebben zich geen andere incidenten door de ocr-fout voorgedaan en is het onterechte ssl-certificaat voor A1 Telekom inmiddels ingetrokken. Na publicatie door Heise maakte Comodo ook melding bij Mozilla, wat voor enige kritiek zorgde vanwege het aantal dagen tussen de melding van de onderzoekers en de waarschuwing richting Mozilla.
Volgens Comodo kreeg het op 23 september de melding van de onderzoekers en stopte het op 28 september met de ocr-software. Op vier oktober stuurden de onderzoekers het artikel dat ze naar Heise wilden sturen. Elf dagen later op 15 oktober had Comodo de eerste voorlopige versie van het eigen rapport afgerond. De uiteindelijke versie werd op 19 oktober goedgekeurd en gepubliceerd. De ssl-uitgever maakt echter excuses aan Mozilla voor de traagheid waarmee het rapport verscheen. "Er waren teveel mensen bij betrokken wat voor de vertraging zorgde", aldus Robin Alden van Comodo.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.