Internet of Things-apparaten worden aangevallen omdat ze voornamelijk op Linux zijn gebaseerd, zo stelt de Chinese fabrikant Hangzhou Xiongmai Technology. Gehackte IoT-apparaten van het bedrijf, zoals ip-camera's en digitale videorecorders, waren betrokken bij ddos-aanvallen tegen dns-aanbieder Dyn.
De apparaten waren besmet door de Mirai-malware. Deze malware weet apparaten waar het standaard wachtwoord niet van is gewijzigd te infecteren en onderdeel van een botnet te maken. Hangzhou Xiongmai liet eerder weten dat het verschillende producten die het in de Verenigde Staten verkocht, en kwetsbaar voor de Mirai-malware zijn, zal terugroepen. Tegenover de Associated Press verklaarde het bedrijf dat het om 4 miljoen ip-camera's zou gaan, maar tegen Reuters wordt een getal van onder de 10.000 camera's genoemd.
De fabrikant heeft zich ook uitgelaten over de oorzaak van de aanvallen. Naast het leggen van de schuld bij gebruikers die het standaard wachtwoord niet wijzigen krijgt ook Linux een veeg uit de pan. "Internet of Things-apparaten zijn het doelwit van cyberaanvallen omdat ze voornamelijk op het Linux-opensourcesysteem zijn gebaseerd", aldus het bedrijf. "Onze r&d-afdeling kijkt sinds vorig jaar naar het ontwikkelen van producten gebaseerd op andere systemen en is van plan dit in de toekomst vaker te doen." Dit zou voor veiligere apparaten moeten zorgen, zo stelt de woordvoerder.
Hij heeft ook een verklaring voor de aanvallen in de Verenigde Staten. "De reden dat er zo'n gigantische aanval in de Verenigde Staten was en dit waarschijnlijk niet in China zal plaatsvinden is dat de meeste van onze producten in China industriële apparaten zijn die alleen in gesloten intranet-omgevingen worden gebruikt. In de Verenigde Staten gaat het om consumentenapparaten die in het publieke domein zijn te vinden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.