ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Mijn werkgever heeft recent mijn privémailadres aan een externe partij gegeven die me nu mailt met fitnessaanbiedingen in verband met de bedrijfsfitness. Mag dit zomaar?
Antwoord: Nee, een werkgever mag niet een privémailadres verstrekken aan derden.
Een werkgever mag zakelijke contactgegevens van een werknemer verstrekken aan derden als dat relevant is voor het werk. Dat is immers waar die contactgegevens voor bedoeld zijn. Verstrekking aan leveranciers en partners valt daar ook onder.
Als een werkgever een bedrijfsfitnessregeling treft, dan zou je dus kunnen zeggen dat dit een partner is en die mag het personeel dan wijzen op die regeling en ze overhalen bij hen te komen sporten.
Meestal heeft een werkgever geen reden om privémailadressen te moeten hebben. Het kan zijn dat hij ze heeft om loonstroken heen te sturen, of hij krijgt ze uit correspondentie over bijvoorbeeld een ziekmelding. Maar dan moet het gebruik daarvan ook voor die doelen beperkt blijven. Verstrekken daarvan aan derden zou dus echt niet aan de orde moeten zijn.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.