De overheid zal vanaf 2020 het Waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS), waaronder het luchtalarm dat bij noodsituaties wordt gebruikt, uitfaseren en ontmantelen, zo heeft minister Van der Steur aan de Tweede Kamer laten weten. In eerste instantie was 2018 als einddatum gegeven.
Samen met de veiligheidsregio’s wordt aan een compleet pakket van moderne crisiscommunicatiemiddelen gewerkt die ervoor moeten zorgen dat de sirenes vanaf dan niet meer nodig zijn. "De technologische ontwikkelingen om burgers te bereiken zijn enorm verbeterd. Naast de sirenes is er een compleet pakket aan middelen die de overheid in geval van een noodsituatie kan inzetten, zoals NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media", zo laat de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten.
Volgens de NCTV hebben deze middelen als groot voordeel dat ze ook te gebruiken zijn om een gericht handelingsperspectief te bieden. "Daardoor weten mensen niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen." De alarmering van kwetsbare groepen is een terugkerend aandachtspunt, zo stelt de NCTV. Daarom verricht het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) hier onderzoek naar. Verder kunnen specifieke doelgroepen mogelijk beter bediend worden, bijvoorbeeld door NL-Alert via vaste telefonie te verspreiden. Deze mogelijkheden worden momenteel onderzocht.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.