Door Ron625: Door Anoniem:Met 1 uurtje red je het echt niet.
Dat zeg ik ook niet, ik had het over een
paar uur.
Paar is 2, maar dit zijn ze zeker kwijt. Reken minimaal een verdubbeling, of misschien wel een dag, aan trainingen.
Daarbij zijn de meeste Linux desktop-systemen logischer dan Windows, dus makkelijker.
Daar zijn de meningen over verdeelt. Even afgezien dat iedere distro het op zijn eigen manier doet. Moet ik toch echt zoeken naar iets. En ik ben toch echt heel technisch.
Dus wat is logisch? Voor een eind gebruiker in ieder geval niet.
Door Anoniem:Windows 10 is ook gewoon goed en veilig neer te zetten.
Een systeem, dat communiceert zonder toestemming vind ik niet veilig.
Dan richt je het niet goed in. W10 professional is redelijk goed dicht te zetten, en als je Enterprise gebruikt kan je alles uit zetten. En je geeft toestemming, maar dat is een ander verhaal.
Een systeem, waarbij je software van derden nodig hebt als beveiliging, wekt ook niet echt mijn vertrouwen.
Elk systeem heeft extra software nodig om het goed veilig te maken, aan de andere kant, vanuit Microsoft kan je ook gewoon alles goed dicht zetten vanuit 1 leverancier. Dit licht alleen weer aan de ervaring en kennis van de beheersers. Zoals altijd.
Het is niet voor niets, dat GNU/Linux voor meer dan 90% van de servers gebruikt wordt.
90%, voor de rest is alles goed? Linux wordt zeker veel gebruikt op server, maar menig bedrijf bestaat eerder uit alleen Windows. Vanuit mijn ervaring is dat er ook heel veel Linux gebruikt wordt, maar de 90% haalt het lang en breed niet.
IOT wordt inderdaad wel voornamelijk Linux gebruikt, maar zoals duidelijk blijkt, de applicaties die er op draaien, zijn waardeloos met de security.
Net zoals Windows op de meeste desktop draait.
Misschien een redenen waarom juist deze platformen veel aangevallen worden?
Juist, het OS maakt niet uit dus waarom 2 verschillende?
Gewoon doorgaan op de ingeslagen weg lijkt mij op lange termijn het goedkoopste en meest effectieve.
Blijkbaar is veel software niet geschikt voor Linux, en daarom moet 20% Windows blijven draaien. Dit gewoon van wegen dat de applicaties niet draaien op Linux. Dus is niet weg te werken en de applicaties op Linux te draaien.
En ze hebben exact de zelfde issues als dat men heeft onder Windows, even afgezien dat men gigantisch achter ligt op versies. Men moet dus nu weer miljoenen investeren, of dit dus echt goedkoper is, is dus maar de vraag.
Aangezien het meeste volgens mij toch webbased is, en LO office ook op Windows kan draaien, waarom niet gewoon Windows als OS gebruiken, en daarna zo veel mogelijk OpenSource software gebruiken op Windows?
Kan nog wel eens een stuk goedkoper zijn.
Wat exact goedkoper is, en of het ook zo is, dan moet je eerst veel meer informatie hebben.
Nee, het kostenaspect in deze geforceerde en beperkte context is onderzocht. Die geforceerde en beperkte context is dat men een op maat gesneden versie van Linux en (Open|Libre)Office heeft willen maken. Als ze gewoon een normale Linux LTS hadden gebruikt was er niets aan de hand geweest en hadden ze er geen negen jaar in hoeven steken.
Een grote fout, is dat men denk dat het OS vaak het probleem is, maar de applicatie werkend krijgen en testing op omgeving is juist het complexe. Afgezien dat LTS 5 jaar me gaat, en men dus in die 9 jaar, als 2 update cycles moet verwerken. En dat zijn juist de cost posten.
Dus om even te roepen en een gewone LTS versie te nemen, en dat alle issues daarna opgelost zijn, geeft aan dat je weinig ervaring het in grote omgevingen.
Updates implementeren is zeer complex in grote omgevingen, en moeten goed door getest wordt.
Bij gebruik van standaard Linux en standaard LibreOffice (en andere applicaties) is een upgrade naar een nieuwe LTS bij het eindigen van de lifetime van de oude een kleinigheidje.
Klint goed, afgezien alle andere applicaties die je moet door testen. Zeker icm met custom code moet je alles zelf testen en oplossen. En die custom code zijn juist de pijn punten bij dit soort updates.
Dus even updaten, kan dus simpel weg niet. Reken al snel op een 6 maanden traject voor testing, exclusief uitrol. Bij dit soort omgevingen is dat heel normaal, en eigenlijk nog vrij snel.
Advies voor München zou zijn om door te gaan op de ingeslagen weg met Linux maar alle onnodige en nodeloos beperkende op maat aanpassingen te herzien. Weg met LiMux, lang leve Linux!
En weer alles opnieuw testen en jaren testen bugs fixen alles weer opnieuw testen.
Daar is helemaal een geld pot voor nodig.