Het Openbaar Ministerie in de Amerikaanse staat New York wil dat er nieuwe wetgeving komt om zo'n 400 iPhones die politie in beslag genomen heeft te ontgrendelen. Sinds oktober 2013 heeft het OM in New York 423 iPhones en iPads in beslag genomen waarvan de inhoud door de aanwezige encryptie niet bekeken kan worden.
In zo'n 10 procent van de gevallen gaat het om apparaten die bij pogingen tot moord of moordzaken in beslag zijn genomen. Negen procent heeft betrekking op zedenmisdrijven. Volgens procureur-generaal Cyrus Vance groeit het aantal apparaten waarmee het OM niets kan aanvangen. Hij pleit daarom voor een situatie van voor oktober 2014, toen in beslag genomen Apple-toestellen nog wel konden worden onderzocht.
Vance stelt dat het verplichten van smartphonefabrikanten om ervoor te zorgen dat informatie van het toestel kan worden veiliggesteld het risico voor gebruikers om te worden gehackt niet vergroot. "Encryptie die immuun voor zoekbevelen is beschermt ons niet tegen de groei van cybercrime. De grote cyberaanvallen die ik eerder noemde, zoals DNC, OPM en Target, werden veroorzaakt door phishing, malware en slecht beveiligde veiligheidssystemen", aldus Vance.
"Apparaat-encryptie beschermt niet tegen dit soort cyberaanvallen en hacks, en beschermt gebruikers ook niet tegen phishingscams. Het dwarsboomt wel de mogelijkheid van politie om daders te identificeren en aan te houden." De procureur-generaal stelt in een rapport (pdf) over smartphone-encryptie en de openbare veiligheid dat federale wetgeving is vereist om het probleem op te lossen van smartphones waarvan de inhoud niet kan worden doorzocht.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.