image

Raad: Toezicht in wetsvoorstel veiligheidsdiensten schiet tekort

dinsdag 22 november 2016, 09:48 door Redactie, 4 reacties

In het wetsvoorstel dat de veiligheidsdiensten bijzondere bevoegdheden geeft is de controle op de veiligheidsdiensten onvoldoende geregeld, zo heeft de Raad voor de rechtspraak bekendgemaakt. De toetsingscommissie die toezicht moet houden beschikt niet over de middelen om dit te doen.

Om toezicht te houden op de inzet van bijzondere bevoegdheden door de veiligheidsdiensten is de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) bedacht. Volgens het wetsvoorstel geeft de minister toestemming voor gebruik van bijzondere bevoegdheden, zoals het afluisteren van een telefoon of inbreken op een computer. De TIB toetst vervolgens de verleende toestemming. In het wetsvoorstel is het oordeel van de TIB 'bindend'. In de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel schrijft de regering dat dit de ministeriële verantwoordelijkheid niet in de weg staat.

De Raad plaatst hier vraagtekens bij: er is immers geen ministeriële verantwoordelijkheid als de minister geen bevoegdheid heeft. De Raad voor de rechtspraak dringt in zijn wetgevingsadvies aan op duidelijkheid over dit vraagstuk, omdat anders onduidelijkheid blijft bestaan over de omvang van de ministeriële verantwoordelijkheid en de onafhankelijkheid van de TIB.

Een ander belangrijk punt in het wetgevingsadvies van de Raad is dat volgens het Wetsvoorstel de TIB bij haar toetsing geen toegang heeft tot de gegevens van de veiligheidsdiensten. De reden is dat de TIB alleen op rechtmatigheid dient te toetsen. Ook hier heeft de Raad van State vragen over. Hierbij speelt mede een rol dat de TIB volgens het voorstel niet over de kennis en ondersteuning van een eigen apparaat zal beschikken. Het wetsvoorstel moet de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten 2002 vervangen.

Reacties (4)
22-11-2016, 10:15 door Anoniem
Wat een verrassing, het laat me denken aan de constructie die ze in de USA gebruiken(FISA court). Het liefst alles in het geniep en zonder toezicht, want ons kun je volledig vertrouwen.

Dit was er gebeurd als je geen controle hebt over je (geheime) diensten:

https://www.theguardian.com/world/2014/jul/31/cia-admits-spying-senate-staffers

Machtsmisbruik ligt altijd op de loer en zelfs fatsoenlijke mensen zijn hier gevoelig voor Dat hebben een aantal psychologische experimenten in het verleden al uitgewezen: http://www.smithsonianmag.com/science-nature/why-power-corrupts-37165345/
Gelukkig hebben we mensen zoals Ockje Tellegen (https://twitter.com/ockjetellegen) van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie(kuch, kuch)

Dus iedereen naar: https://stophethackvoorstel.nl/
22-11-2016, 15:38 door Anoniem
De organisatie meldt verder dat de regering alleen heeft gevraagd om de adviseren op het gebied van werklastgevolgen van het wetsvoorstel. De Raad is van mening dat dit 'hoogst ongebruikelijk' is, omdat het voorstel door de inbreuk op grondrechten onder de adviserende taak van de Raad valt. Daarom heeft de organisatie besloten op eigen initiatief een advies uit te brengen.

Dit zegt genoeg over de volstrekt on-integere intenties van de huidige regering en de 6kwart mentaliteit van de ambtenaren die deze zeer discutabele wetgeving er koste wat het kost proberen door te drukken onder het motto 'het doel heiligt alle middelen'.

Zaken verzwijgen, flatteren, verdraaien en anders voorstellen om het erdoor te krijgen en daarna met de eerste vinger tussen de deur op te rekken en uit te breiden.

Het grote rechtsstatelijke afglijden is begonnen.


https://tweakers.net/nieuws/118147/nieuwe-aftapwet-mist-effectief-toezicht-op-bevoegdheden-veiligheidsdiensten.html
23-11-2016, 16:46 door Anoniem
Nederland moet gereset worden. Alles voorbij en opnieuw samengesteld worden. Burger mag direct meestemmen in de politiek voor wetsvoorstellen. Niet zoals nu 1x in de 4jaar op iemand stemmen die persoonlijk helemaal niets zegt. De pluche aanbidders die het beste vals spelen zitten er nu al jaren. Ons huidige democratische bestel is zwaar verouderd en hevig aan vervanging toe.
23-11-2016, 21:00 door Anoniem
Door Anoniem: Nederland moet gereset worden. Alles voorbij en opnieuw samengesteld worden. Burger mag direct meestemmen in de politiek voor wetsvoorstellen. Niet zoals nu 1x in de 4jaar op iemand stemmen die persoonlijk helemaal niets zegt. De pluche aanbidders die het beste vals spelen zitten er nu al jaren. Ons huidige democratische bestel is zwaar verouderd en hevig aan vervanging toe.

De Tweede Kamer zit vol met beroepspolitici en is niet een afspiegeling van de samenleving. Het zijn allemaal hoog opgeleide mensen die geen enkele voeling met het 'gewone volk' hebben. Ze leven in hun eigen bubbel.
In principe leven we natuurlijk allemaal in een bubbel en daarom is er ook diversiteit nodig in de Kamer. Deze ontbreekt nu voor een groot deel.
Nu moet er wel bij worden vermeldt dat het lastig is om gewone burgers enthousiast te krijgen voor de Tweede Kamer. Wellicht moeten de eisen hiervoor eens bijgesteld worden. Het systeem is nu niet goed en raakt steeds verder vervuilt.

Je kunt dit wel resetten, maar het raakt op den duur toch weer opnieuw verrot. Er zijn bijna geen systemen te bedenken die gevrijwaard blijven van 'vervuiling' De USA is trouwens een mooi voorbeeld hoe het hele systeem door en door corrupt is. Resetten van dit soort systemen is door de geschiedenis geen al heel vaak gedaan ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.