Meerdere EU-landen willen dat er nieuwe wetgeving komt vanwege de impact van encryptie op het werk van opsporings- en inlichtingendiensten, waarbij de Poolse regering zelfs wil dat fabrikanten backdoors gaan toevoegen of de encryptie van hun producten opzettelijk gaan verzwakken.
Deze zomer werd er tijdens een EU-top in Bratislava over encryptie en opsporing gesproken. EU-landen konden hun standpunt vervolgens via een vragenformulier kenbaar maken. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd hoe vaak politie tegen encryptie aanloopt en om wat voor encryptie het gaat. Ook konden landen aangeven of er nieuwe wetgeving nodig is. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom vroeg deze formulieren op. Zestien landen hebben nog niet gereageerd, maar van de landen die dat wel hebben gedaan blijkt dat Polen, Italie, Kroatië, Letland en Hongarije nieuwe wetgeving willen om met de problematiek om te gaan.
"Eén van de belangrijkste onderdelen zal het invoeren van nieuwe wetgeving zijn voor het verkrijgen van data die in EU-landen in de cloud zijn opgeslagen, zonder dat er een MLAT-verzoek (Mutual Legal Assistance Treaty) moet worden gedaan. Het is ook noodzakelijk dat software- en hardwarefabrikanten worden aangemoedigd om een soort van "backdoor" aan hun producten toe te voegen of alleen relatief zwakke cryptografische algoritmes gebruiken", aldus de Poolse regering. De Italiaanse regering ziet graag dat er op EU-niveau technieken en tools worden ontwikkeld voor het ontsleutelen van data.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.