Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven zijn erin geslaagd verschillende medische implantaten van een bekende fabrikant te hacken. Het gaat onder andere om pacemakers en insulinepompen. De implantaten zijn via een draadloze verbinding te programmeren en uit te lezen.
De Leuvense onderzoekers konden, bijvoorbeeld als de patiënt langs een arts voor controle gaat, op de verbinding inbreken en zo bijvoorbeeld de dosis of andere gegevens wijzigen. Ook zou het mogelijk zijn om het hartritme te veranderen of de drager van de pacemaker hartritmestoornissen te bezorgen. "Het is erg gevaarlijk en kan in het slechtste geval mensen doden", stellen de onderzoekers. Na te zijn ingelicht heeft de fabrikant van de gekraakte toestellen alvast een update uitgebracht om de pacemakers beter te beveiligen.
Onderzoekers hebben in het verleden vaker kwetsbaarheden in pacemakers en insulinepompen aangetoond. VVD-Kamerlid Ockje van Tellegen ziet in het onderzoek aanleiding voor de invoering van de wet Computercriminaliteit III. "Hoogste tijd dus voor de wet op de computercriminaliteit!", zo laat ze via Twitter weten. Volgens het Kamerlid is de wet nodig zodat de politie "die hackers" kan aanpakken. Tellegen diende onlangs met CDA-Kamerlid Van Toorenburg een motie in om het wetsvoorstel met spoed te behandelen. Waarschijnlijk zal dit in de eerste of tweede week van december gebeuren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.