image

Kabinet trekt 55 miljoen uit voor Nationaal Detectie Netwerk

dinsdag 29 november 2016, 17:10 door Redactie, 7 reacties

Het kabinet trekt de komende vijf jaar 55 miljoen euro uit voor het Nationaal Detectie Netwerk (NDN), dat overheidsnetwerken en de vitale sector tegen cyberaanvallen moet beschermen. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor volgend jaar (pdf).

Het NDN is een samenwerkingsverband van het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), waarbij het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) een coördinerende rol heeft. Het NDN moet cyberaanvallen van zowel "statelijke actoren" als cybercriminelen stoppen. Informatie over dergelijke aanvallen wordt binnen het netwerk uitgewisseld. Het NDN moet sneller en beter informatie over dreigingen en incidenten kunnen uitwisselen dan momenteel gebeurt. Hiervoor wordt netwerkverkeer op malware gescand, waarbij er meer kennis dan alleen het gebruik van virusscanners wordt toegepast, zo blijkt uit een eerdere presentatie van het NCSC. Ook wordt het gedrag van de aanval opgeslagen en met andere partijen gedeeld. Deze partijen kunnen met de gedeelde informatie zelf maatregelen nemen om mogelijke schade te beperken of te voorkomen.

Volgens het ministerie is het verder ontwikkelen van het NDN noodzakelijk gezien de toename van het aantal cyberaanvallen en de complexiteit ervan. Met het vrijgemaakte geld zal de de capaciteit van het NCSC, MIVD en AIVD in het Nationaal Detectie Netwerk worden uitgebreid. In totaal gaat het om 19 full-timemedewerkers voor het NCSC. Wat betreft de inlichtingendiensten wordt dit niet bekendgemaakt. "Omwille van vertrouwelijkheid kan niet gespecificeerd worden om hoeveel en wat voor soort fte’s het bij de personele versterking van de AIVD en MIVD gaat", aldus het ministerie. Verder zal er in hardware en software voor monitoring, detectie en analyse worden geïnvesteerd. Ook wordt er een "Cyber Fusion Center" opgezet om informatie tussen het NCSC en organisaties in de vitale sectoren te delen.

Image

Reacties (7)
29-11-2016, 18:11 door Anoniem
200 miljoen is voor zo'n netwerk is wel een hoop geld, maar in een tijd waarin staten elkaar actief virtueel te lijf gaan waarschijnlijk de moeite wel waard. In het artikel staat toch 55 miljoen? Ja, maar we weten allemaal dat ICT-projecten in Nederland altijd meer kosten dan gebudgetteerd. Dan gaan we er voor het gemak vanuit dat het project uiteindelijk wel slaagt.
29-11-2016, 23:54 door BadAss.Sx - Bijgewerkt: 29-11-2016, 23:55
Aardig potje geld en met zulke deelnemers gaat dit systeem niet alleen maar gebruikt worden om cyberattacks te herkennen. Mooi spul om het ergens anders voor in te zetten

Wie audit dit soort instanties?
30-11-2016, 00:38 door Anoniem
Misschien is het iets om overheidsdiensten meer fysiek te leveren. Dus dat de overheid voor dit geld meer mensen aanneemt en dat die dan post gaan versturen en telefoneren en zo. Nog goed voor de werkgelegenheid ook.

Ik vind IT prachtig, maar het lijkt wel een doel op zich. Bovenstaande is dan ook maar deels met een knipoog. Als een kerncentrale bang is voor een cyber aanval, dan haal je die toch gewoon van het internet af
30-11-2016, 15:55 door Anoniem
Men moet wel heel goed nadenken over de maatregelen die genomen worden op basis van signalen uit zo'n netwerk.
Anders kan je een situatie krijgen dat door signalen bij NDN partijen een landelijke bevriezing van faciliteiten wordt veroorzaakt, met grote economische en maatschappelijke gevolgen.

Een BOS (zie Maeslantkering) is leuk maar een BOS voor landelijke kritische infrastructuur kan een land doen verlammen.

Voorbeeldsituatie: hacksignalen bij Vitens drinkwater -> alle NDN partijen blokkeren internet, na 4 uur herstellen ze de verbinding -> opnieuw hacksignalen, nu bij Defensie -> alle NDN partijen blokkeren internet, na 4 uur herstellen ze de verbinding .. etc.
Het digitaal verlammen van ons land kan dan het doel zijn van de kwade partij.
30-11-2016, 17:49 door karma4
Door BadAss.Sx: Aardig potje geld en met zulke deelnemers gaat dit systeem niet alleen maar gebruikt worden om cyberattacks te herkennen. Mooi spul om het ergens anders voor in te zetten

Wie audit dit soort instanties?
Laat ik eens met je meedoen. Er zullen eerst consultants aangesteld gaan worden. Zeker in het vvd netwerk een bekende praktijk (cloo). Laten we eens 10 miljoen daarvoor opzij leggen.
Er moet een management team komen met adequate huisvesting. Ik schat met alle bijkomende maatregelen toch zo'n 25 miljoen. Dan moet er de nodige software bij gekocht worden dat moet we allemaal bijzonder zijn vooruit nog eens 15 miljoen. Van de rest moeten we alle personeelskosten zien te dekken. Daarvoor moeten er universitair geschoolden komen met vele jaren ervaring die voor een minimum salaris het gaan doen. Zoiets zou het projectleider kunnen zijn.
01-12-2016, 07:35 door Anoniem
Meer geld om terrorisme te bestrijden blijkt dus niet nodig. Zie afbeelding:

C. Terrorismebestrijding en crisisbeheer

1600 gelijkblijvend over de komende jaren.

Kan dat als "argument" terzijde worden geschoven.

Ga ik nu de .pdf even lezen.
02-12-2016, 15:24 door Anoniem
Het probleem is dat het weggegooid geld is. Ze kijken alleen maar malware en ddos aanvallen de echte hacks komen door mensen van binnen die zitten te prutsen Neem Minister Kamp die vertrouwelijke stukken via Gmail stuurde. Of mensen die overal hetzelfde wachtwoord gebruiken en als dit wachtwoord bekend wordt kan men dus overal bij waar die persoon een account heeft.
Men kan beter in awareness geld steken. Dat is nl. bedroevend laag in Nederland. Niemand lijkt te snappen hoe belangrijk dat is, zeker de overheid niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.