De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft opnieuw alarm geslagen wegens de bevoegdheid van de Amerikaanse douane om zonder enige aanleiding mobiele telefoons, laptops en andere apparatuur van reizigers die het land binnenkomen te doorzoeken.
Aanleiding voor de nieuwste waarschuwig is dat de de Amerikaanse douane de afgelopen maanden twee journalisten aanhield en vervolgens om hun apparatuur vroeg. Een Canadese fotojournalist die verslag wilde doen van de situatie rond de omstreden oliepijplijn in North Dakota gaf zijn telefoons af. Toen de journalist zijn telefoons een paar uur later terugkreeg was het duidelijk dat iemand met de simkaarten had geknoeid en er mogelijk kopieën van de gegevens op het toestel waren gemaakt. De telefoons waren versleuteld, dus het is onduidelijk of en wat er precies allemaal is gekopieerd.
Een journalist van de Wall Street Journal werd in juli anderhalf uur lang vastgehouden en ook om haar mobiele telefoons gevraagd. Ze verwees het douanepersoneel echter door naar de advocaten van de krant, waarna ze uiteindelijk zonder het afstaan van haar apparaten werd vrijgelaten. Normaliter mogen de autoriteiten niet zonder gerechtelijke toestemming iemands apparatuur doorzoeken. Het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet moet burgers tegen willekeurige doorzoekingen beschermen.
Vele jaren geleden besloot het Amerikaanse hooggerechtshof voor douanecontroles in het geval van immigratie- en douanewetgeving een uitzondering te maken. Volgens de EFF maken de autoriteiten nu van de maas in de wet misbruik om toegang tot gegevens van reizigers te krijgen. De burgerrechtenbeweging wil dan ook dat de wetgeving wordt aangepast. Alweer vijf jaar geleden publiceerde de EFF dit whitepaper (pdf) met tips en adviezen over de douanecontroles, zoals het gebruik van encryptie en omgaan met bepaalde apparaten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.