Het Belgische Openbaar Ministerie heeft meerdere onderzoeken naar cyberspionage geseponeerd. Het gaat om vermeende spionage door de Amerikaanse, Britse en Duitse geheime diensten, aanvallen op de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken en cyberspionage bij overheidsinstellingen.
Daarnaast laat het OM het onderzoek vallen naar een Bahreinse activist die met de FinFisher-spyware zou zijn bespioneerd. "Cyberonderzoeken zijn per definitie heel moeilijk', zegt Eric Van der Sijpt van het Federaal Parket tegenover Knack. "Bij de zoektocht naar de daders beland je al snel in het buitenland. Daders kunnen hun sporen echter op verschillende manieren niet-traceerbaar maken. Als je er al in slaagt om de plaats te identificeren van waaruit de malware vertrokken is, dan weet je nog altijd niet welke personen schuilgaan achter dit soort criminaliteit. Het is dus heel moeilijk om hen precies te identificeren."
Onderzoeken naar de infectie van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken met de geavanceerde Snake-malware, de hack van Belgacom door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zoals uit de documenten van klokkenluider Edward Snowden zou blijken, de hack van de Belgische professor Jean-Jacques Quisquater door naar verluidt de NSA en Britse geheime dienst GCHQ en een melding van Chinese cyberspionage lopen nog.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.