image

Belgisch OM seponeert onderzoeken naar cyberspionage

zaterdag 10 december 2016, 06:53 door Redactie, 3 reacties

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft meerdere onderzoeken naar cyberspionage geseponeerd. Het gaat om vermeende spionage door de Amerikaanse, Britse en Duitse geheime diensten, aanvallen op de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken en cyberspionage bij overheidsinstellingen.

Daarnaast laat het OM het onderzoek vallen naar een Bahreinse activist die met de FinFisher-spyware zou zijn bespioneerd. "Cyberonderzoeken zijn per definitie heel moeilijk', zegt Eric Van der Sijpt van het Federaal Parket tegenover Knack. "Bij de zoektocht naar de daders beland je al snel in het buitenland. Daders kunnen hun sporen echter op verschillende manieren niet-traceerbaar maken. Als je er al in slaagt om de plaats te identificeren van waaruit de malware vertrokken is, dan weet je nog altijd niet welke personen schuilgaan achter dit soort criminaliteit. Het is dus heel moeilijk om hen precies te identificeren."

Onderzoeken naar de infectie van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken met de geavanceerde Snake-malware, de hack van Belgacom door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zoals uit de documenten van klokkenluider Edward Snowden zou blijken, de hack van de Belgische professor Jean-Jacques Quisquater door naar verluidt de NSA en Britse geheime dienst GCHQ en een melding van Chinese cyberspionage lopen nog.

Reacties (3)
10-12-2016, 13:34 door karma4
Ach te moeilijk en komt niet echt uit, dan schuif je het in het ronde archief. Lijkt wel een Belgenmop, wel triest zo'n houding.
10-12-2016, 14:42 door Anoniem
Ga er voor het gemak maar vanuit dat iedereen iedereen bespioneert. Dan zit je het dichts bij de waarheid en kom je niet voor verassingen te staan. Deteceteren, neutraliseren en door naar de volgende.
10-12-2016, 21:33 door Anoniem
In aptili tijdens het NCSC One congres gesproken met de enige Belgische bezoeker, een vertegenwoordiger van de Belgische politie. De man had een academische achtergrond in de ICT en was als enige medewerker met relevante ICT kennis een roepende in de woestijn van de Belgische politie.

Hij gaf aan dat er grote problemen zijn in België om ICT onderzoek te doen, het land heeft (vrijwel) geen forensische capaciteit, veel bewijs wordt beschadigd en is daardoor niet meer rechtsgeldig en vaak worden digitale middelen niet eens meer gemeld als bewijsmateriaal.

Nederland heeft ook problemen maar België loopt echt heel erg achter wat een goede bliksemafleider kan zijn voor threat actors die liever soft targets willen..https://www.security.nl/glitch/javascript
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.