In politiek Den Haag lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor het wetsvoorstel computercriminaliteit III dat politie de bevoegdheid geeft om op de systemen van verdachten in te breken. Tijdens een recent algemeen overleg over terrorismebestrijding kwam ook het wetsvoorstel ter sprake (pdf).
De PVV liet toen weten dat het ernaar neigt om voor het wetsvoorstel te stemmen. "Zoals het er nu naar uitziet, neigt mijn fractie ernaar om hier voor te stemmen. Collega Verhoeven zegt telkens dat onschuldige burgers worden getroffen en dat de politie hackt. We hebben een hoorzitting gehad. Ik weet nog heel goed dat mevrouw Philipsen keer op keer, ook bij technische briefingen, heeft gezegd: de politie hackt niet. Ik vind wel dat we daar eer aan moeten doen en haar woorden niet moeten verdraaien", aldus PVV-Kamerlid Helder.
"De politie maakt gebruik van zwakheden in het systeem. Deze maatregelen treffen geen onschuldige burgers, maar verdachten. Voordat deze maatregel überhaupt wordt ingezet, zijn er heel veel waarborgen waar een rechter op toetst", voegde het Kamerlid toe in een reactie op D66-Kamerlid Verhoeven. "Mevrouw Helder zegt dat de politie gebruikmaakt van kwetsbaarheden. Dat is in mijn ogen exact hetzelfde als hacken. Gebruikmaken van kwetsbaarheden om binnen te dringen in een geautomatiseerd systeem ís hacken. Dat is gewoon letterlijk hetzelfde. Dat staat wel degelijk in het wetsvoorstel", reageerde Verhoeven weer.
Ook van de kant van het CDA kreeg Verhoeven kritiek te verduren. "Ik zit toch een beetje met stijgende verbazing te luisteren naar de inbreng van D66. We proberen af en toe ook met D66 een paar stappen te zetten om terrorisme tegen te gaan", stelde CDA-Kamerlid Van Toorenburg. "Wat wil D66 nou? Wil D66 nou gewoon vrij baan voor alle terroristen, geen toegang tot hun computers, AIVD ga gewoon slapen, doe de deur op slot en laat de ellende gewoon over onze burgers komen?"
Volgens Verhoeven is de afgelopen tijd duidelijk geworden dat daders van aanslagen al in beeld waren en dat de informatie al beschikbaar was. "We hebben geen tekort aan informatie, we hoeven niet het hele internet af te tappen, we hoeven de politie niet onze telefoons te laten hacken, we moeten ervoor zorgen dat de beschikbare data op de juiste plekken beschikbaar komen en we er goed mee omgaan. Daar gaat het om."
Mocht de PVV in beide Kamers voor het wetsvoorstel stemmen, dan zou er een meerderheid zijn. Naast de PvdA en VVD gaf ook het CDA eerder al aan positief tegenover het wetsvoorstel te staan. De vier partijen hebben bij elkaar in zowel de Eerste Kamer als Tweede Kamer een meerderheid. Het wetsvoorstel computercriminaliteit wordt volgende week in de Tweede Kamer besproken (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.