Brancheorganisatie Nederland ICT wil niet dat de politie softwarelekken gaat gebruiken om toegang tot de systemen van verdachten te krijgen. Dat laat de belangenbehartiger voor ict-bedrijven weten naar aanleiding van het debat deze week in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel computercriminaliteit III.
Het kabinet wil dat de politie zowel bekende als onbekende kwetsbaarheden mag inzetten om systemen van verdachten te hacken. Staatssecretaris Dijkhoff verklaarde dat de politie in de praktijk zal hacken met aangekochte hackingtools, zonder precies te weten van welke kwetsbaarheden deze tools gebruik maken. Dit zorgde voor felle kritiek van tegenstanders.
Eerder hadden Kamerleden Recourt en Tellegen een amendement ingediend dat de politie dwingt toestemming te vragen aan de rechter-commissaris om kwetsbaarheden voor een periode van vier weken geheim te houden. Als die toestemming er niet is, moet een kwetsbaarheid direct worden gemeld. Als de politie hackingtools inkoopt zonder te weten welke kwetsbaarheden die gebruiken, kan het amendement niet worden nageleefd, aldus de kritische Kamerleden.
Nederland ICT zegt de zorgen van deze Kamerleden hierover te delen. "Dat de politie in de praktijk gebruik zal maken van dit soort 'black boxes' om te hacken roept allerlei nieuwe vragen op. Hoe kan er sprake zijn van goed toezicht als niet duidelijk is van wat voor soort kwetsbaarheden er precies gebruik wordt gemaakt? Hoe kan de overheid de herkomst van de kwetsbaarheden controleren?", aldus de brancheorganisatie.
Die wil de komende maanden in samenwerking met andere organisaties een maatschappelijke discussie voeren over de transparantie van surveillancetools van de overheid. "Tot daar duidelijkheid over is, zou de overheid terughoudend moeten zijn met een hackbevoegdheid." Nederland ICT is positief over het amendement van D66, GroenLinks en de SP. Deze partijen willen dat de politie helemaal geen gebruik mag maken van kwetsbaarheden in software. Het amendement dat hiervoor is ingediend lijkt in de Tweede Kamer echter geen meerderheid te hebben en is daarnaast door Dijkhoff ontraden.
Volgens Nederland ICT lijkt het kabinet deze bevoegdheid nog snel voor de verkiezingen in de wet te willen verankeren. "Maar een bevoegdheid die onder zowel Kamerleden als ict-experts zo veel vragen oproept over de gevolgen voor de algemene cybersecurity verdient meer tijd en aandacht." Volgende week stemt de Tweede Kamer over de wet, waarna de Eerste Kamer zich er nog over moet buigen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.