Privacyorganisatie Privacy First heeft het kabinet met rechtszaken gedreigd nadat het Europese Hof van Justitie de grootschalige opslag van telecomgegevens heeft verboden. "Twee jaar geleden velde het Hof reeds een vergelijkbaar, maar minder verstrekkend oordeel in een soortgelijke zaak", zegt Vincent Bohre van Privacy First. Minister Opstelten weigerde destijds echter de Nederlandse bewaarplicht af te schaffen.
Een coalitie van privacyorganisaties wist dit echter alsnog bij de rechter af te dwingen, waarna de Nederlandse bewaarplicht buiten werking werd gesteld. Onlangs heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie echter opnieuw een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend om een brede, algemene bewaarplicht in te voeren. Tevens is een vergelijkbaar wetsvoorstel om de kentekens van alle automobilisten in Nederland op te slaan aanhangig bij de Eerste Kamer nadat de Tweede Kamer met het wetsvoorstel akkoord ging.
"Beide wetsvoorstellen zijn na de uitspraak van het EU-hof vandaag bij voorbaat onrechtmatig wegens strijd met het recht op privacy", zegt Bohre. Volgens de privacyvoorvechter is ervoor het Nederlandse kabinet na de uitspraak van het EU-hof nog maar één conclusie mogelijk, namelijk dat zowel het wetsvoorstel voor de nieuwe bewaarplicht als het wetsvoorstel voor massale kentekenregistratie per direct worden ingetrokken. Mocht dat niet gebeuren dan zal Privacy First opnieuw naar de rechter stappen en het op deze manier proberen af te dwingen, laat Bohre weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.