Beveiligingsbedrijf Malwarebytes waarschuwt internetgebruikers voor software van PC Pitstop en adviseert de programma's vanwege een ernstig lek direct te verwijderen. PC Pitstop biedt verschillende programma's aan zoals PC Matic, PC Magnum, Optimize, Driver Alert en Disk MD.
De programma's claimen computerproblemen te verhelpen en prestaties te optimaliseren. Volgens Malwarebytes vallen deze programma's in de categorie "potentieel ongewenste software". Aanleiding is het gedrag dat PC Pitstop vertoont. Zo claimt de software het Windows Register te kunnen opschonen en optimaliseren, hoewel dit volgens Microsoft niet noodzakelijk is en zelfs wordt afgeraden. Programma's die het Windows Register willen opschonen en dergelijke functionaliteit gebruiken om zichzelf te verkopen worden door Malwarebytes als potentieel ongewenst programma beschouwd.
Verder beweert de PC Pitstop-software dat tijdelijke bestanden en cookies een probleem zijn. Ook dit is voldoende om als ongewenste software te worden aangemerkt. PC Pitstop biedt verder geen werkende testversie en voor de volledige versie moeten gebruikers 150 dollar betalen. Een hoge prijs zonder een testversie aan te bieden is ook aanleiding om als ongewenste software te worden aangemerkt.
Waar Malwarebytes vooral van schrok was dat PC Pitstop bepaalde essentiële software, zoals de updatetools voor Google Chrome en Java, stilletjes van het systeem verwijdert. Daardoor lopen gebruikers groot risico, aangezien deze updaters nodig zijn om de software up-to-date te houden. Naast het dubieuze gedrag blijkt PC Pitstop ook verschillende kwetsbaarheden te introduceren waardoor een aanvaller volledige controle over de computer kan krijgen.
Malwarebytes adviseert alle internetgebruikers dan ook om de PC Pitstop-software direct van het systeem te verwijderen totdat de kwetsbaarheden zijn opgelost. Ondanks al deze zaken zal Malwarebytes gebruikers alleen waarschuwen dat het om potentieel ongewenste programma's gaat en zullen gebruikers de software zelf moeten verwijderen. Malwarebytes is volgens Opswat na Avast de populairste aanbieder van beveiligingssoftware met een marktaandeel van 15%.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.