De overheid is van plan om DigiD waarbij alleen een wachtwoord en gebruikersnaam wordt gebruikt uit te faseren, maar over de termijn hiervoor is nog geen definitief besluit genomen. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op vragen van het CDA over de begroting voor volgend jaar laten weten.
CDA-Kamerlid Amhaouch wilde van de minister weten hoe lang er nog gebruik van DigiD kan worden gemaakt en hoe lang de veiligheid hiervan nog is gewaarborgd. Volgens Plasterk is DigiD op dit moment veilig. "Met het toenemen van het aantal digitale transacties, ook voor meer privacygevoelige onderwerpen, groeit echter de behoefte aan inlogmiddelen op een hoger betrouwbaarheidsniveau", voegt de minister toe. Volgend jaar zal de overheid daarom 'DigiD Substantieel' lanceren. Hierbij wordt een paspoort, identiteitskaart of elektronisch rijbewijs als tweede factor gebruikt.
DigiD Substantieel zal waarschijnlijk niet de uiteindelijke naam van het product zijn. "De termen DigiD Substantieel en DigiD Hoog zijn werknamen en deze gebruiken we niet in communicatie naar burgers toe. Logius doet onderzoek naar een passende en voor burgers begrijpelijke benaming", zo stelt Logius, het overheidsbedrijf achter DigiD en aanbieder van ict-diensten aan andere overheidsorganisaties en organisaties met een publieke taak.
Wat betreft het huidige DigiD zal dit op den duur worden uitgefaseerd, maar wanneer is nog onduidelijk. "Over de termijn voor het uitfaseren van het huidige DigiD (naam en wachtwoord) is nog geen definitief besluit genomen", reageert Plasterk (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.