Internetgebruikers zijn op allerlei manieren te volgen, van hun ip-adres en cookies tot de fonts die ze geïnstalleerd hebben. Aanleiding voor Mozilla om in een nieuwe Firefox-versie bescherming tegen 'font fingerprinting' toe te voegen, maar gebruikers moeten die wel zelf inschakelen.
Onderzoekers lieten vorig jaar al zien (pdf) dat internetgebruikers aan de hand van hun fonts zijn te volgen. Iets wat ook via een website als Panopticlick wordt gedemonstreerd. De browser geeft deze informatie namelijk door en maakt het mogelijk voor websites en trackers om een unieke "vingerafdruk" te ontwikkelen. Vanwege het risico besloten de ontwikkelaars van Tor Browser, dat op Firefox is gebaseerd, vorig jaar al bescherming tegen font fingerprinting toe te voegen. In Tor Browser staat deze maatregel standaard ingeschakeld.
In januari vorig jaar werd het privacyrisico van font fingerprinting ook al bij Mozilla aangekaart. Het heeft even geduurd, maar ook Firefox zal een dergelijke beschermingsmaatregel krijgen. Gebruikers krijgen straks de optie om zelf te bepalen welke fonts aan een website of tracker bekend worden gemaakt. Vanaf Firefox 52, gepland voor maart 2017, zal de optie aanwezig zijn. Gebruikers moeten die nog wel zelf inschakelen, zo ontdekte blogger Soeren Hentzschel.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.