De lege champagneglazen, verscheurde oudejaarsloten en half opgegeten oliebollen zijn het bewijs, weer 365 dagen voorbij. De gehele redactie van Security.NL wenst iedereen dan ook een gelukkig en veilig 2017! Dat iedereen zijn slimme koelkast, televisie, smartphone, smartwatch, speelgoed, verlichting, tablet, fitnesstracker, digitale videorecorder, ip-camera, router, auto, laptop en natuurlijk niet te vergeten de oude vertrouwde desktop maar goed mag beveiligen. Een botnet van fitnesstrackers zou tenslotte een zeer ongezonde ontwikkeling zijn.
Het afgelopen jaar kende zoveel gebeurtenissen als het om it-security en privacy gaat dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. Het gevecht tussen Apple en de FBI en het 'encryptiedebat' dat wereldwijd volgde. Het Mirai-botnet dat uit allerlei Internet of Things-apparaten bestaat waardoor overheden en instanties opriepen tot nieuwe standaarden voor dergelijke apparatuur. De hack van de Democratische Partij. Aanvallen op verschillende banken waarbij tientallen miljoenen euro's werden gestolen. Alle internetbedrijven die Adobe Flash Player willen uitfaseren om zo het internet iets veiliger te maken. Ransomware dat allerlei gebruikers en organisaties infecteerde, alsmede apparaten zoals slimme televisies.
Ook de enorme datalekken, die vaak al jaren geleden plaatsvonden maar dit jaar pas bekend werden, mogen niet vergeten worden. Denk aan een Yahoo waarbij twee datalekken de gegevens van 1,5 miljard gebruikers werden gestolen. Of het datalek bij de NSA waarvan allerlei tools en malware halverwege dit jaar werden aangeboden. 2016 was ook het jaar van de eerste in wild waargenomen zero day-aanval op Apple's iPhone. Als het om zero day-lekken gaat was het vooral Adobe Flash Player waarvoor dit jaar regelmatig noodpatches verschenen. Dichterbij huis ging de meldplicht datalekken in, met als eindstand bijna 5500 meldingen. Verder lanceerde de politie samen met andere partijen NoMoreRansom, een project om ransomwareslachtoffers te helpen. Tevens zorgde de wetsvoorstellen computercriminaliteit III en de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten voor de nodige discussies.
Wat 2016 ook duidelijk maakte is dat de mens nog altijd de zwakste schakel blijft. Of het nu om phishing, ransomware of cyberspionage gaat, vaak zijn de aanvallen eenvoudig van aard. Anno 2016 slagen aanvallers er nog steeds in om via linkjes en bijlagen in e-mails, macro's in Word-documenten, beveiligingslekken waarvoor al jaren beveiligingsupdates beschikbaar zijn en zwakke en standaardwachtwoorden systemen met malware te infecteren en accounts over te nemen.
Wat dit jaar allemaal zal brengen is nog een raadsel, op de redactie is nog altijd geen kristallen bol aanwezig, maar Security.NL zal het komende jaar, net als afgelopen jaren, weer bovenop het nieuws zitten en de laatste trends, ontwikkelingen en informatie op het gebied van security en privacy brengen.
De Redactie
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.