Een 24-jarige Amerikaanse man heeft bekend betrokken te zijn geweest bij het hacken van het persoonlijke e-mailaccount van CIA-directeur John Brennan en de online accounts van andere Amerikaanse overheidsfunctionarissen en hun familieleden.
De Amerikaan zou hebben samengewerkt met leden van een hackersgroep genaamd "Crackas With Attitude", die de aanval op Brennan opeiste. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie gebruikte de groep social engineering om toegang tot de online accounts van de overheidsfunctionarissen en hun familieleden te krijgen. Ook werden Amerikaanse overheidssystemen gehackt. In sommige gevallen werden privégegevens uit de online accounts op internet gepubliceerd en zouden social media-accounts van de slachtoffers zijn gedefacet.
Het ministerie van Justitie stelt dat de 24-jarige Amerikaan berichten en persoonlijke informatie die uit het persoonlijke account van een slachtoffer afkomstig was op internet plaatste. Ook stuurde hij dreig-sms'jes naar hetzelfde slachtoffer en betaalde een "phonebombing" dienst die het slachtoffer herhaaldelijk belde om dreigementen te uiten. De inloggegevens van dit slachtoffer werden eind 2015 gebruikt om op een politie-database in te loggen, waar informatie over politie-agenten werd gestolen en vervolgens openbaar gemaakt. De rechter zal op 12 mei dit jaar vonnis wijzen. De Amerikaan kan een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar krijgen.
Volgens de organisatie die de 24-jarige Amerikaan steunde zou zonder het werk van Crackas With Attitude nooit duidelijk zijn geworden dat CIA-directeur Brennan zelf geen voldoende beveiligingsmaatregelen had getroffen. "Het heeft weinig zin om over "cyberaanvallen" van geraffineerde staatshackers te praten als de hoogste functionarissen de voordeur wagenwijd openlaten", aldus Sarah Harrison, de directeur van Courage, de organisatie die de Amerikaan steunde.
Advocaat Tor Ekeland ziet de veroordeling van de Amerikaan als weer een voorbeeld waarbij de potentieel draconische straffen van de Amerikaanse computermisbruikwetgeving zwaarder wegen dan de schade die is berokkend. "Het feit dat het hoofd van de CIA geen tweefactorauthenticatie gebruikt is schandalig", zo laat hij weten. Advocaat Jay Leiderman voegt daar aan toe. "Het is tijd dat de VS stopt met het bespioneren van burgers en eerst zelf orde op zaken stelt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.