KPN en de Koninklijke Landmacht gaan dit jaar nauwer samenwerken, onder andere op het gebied van het Internet of Things. Een recent voorbeeld van samenwerking is de MILSENZ. Een klein apparaatje dat waarschuwt voor aankomende vijanden. Via de MILSENZ ontstaat er een "sensorveld" waarmee vijandelijke activiteit in een gebied kan worden geïnventariseerd.
"Het is geen camera en het maakt dus niet uit hoe hij ligt. Nu leggen ze ‘m nog neer, maar op termijn kan je ‘m vast ook onopvallend uit een voertuig laten vallen. Het is eigenlijk een brandmelder voor vijand”, zegt brigadegeneraal Hans Damen over de sensoren die bewegingen registreren of eventueel geluid, licht en warmte. “De buitenkant is 3D-geprint en kan de vorm krijgen die je wilt. Dit is niet duur, net als de sensoren, wat ook geen geavanceerde technologie is. Als hij dus een keer wordt gevonden, is dat geen probleem."
De gegevens van de MILSENZ kunnen worden gecombineerd met informatie over eigen troepen om zo vast te stellen of en waar er een potentiële bedreiging is. Later dit jaar test het Korps Commando Troepen de sensor in de Verenigde Staten. De sensor is bedacht en ontwikkeld in de IoT Academy, een stichting die vorig jaar is opgericht door KPN en RDM Makerspace om innovatie te stimuleren op het gebied van Internet of Things.
"De Landmacht wil innovatieve toepassingen en ict doelmatig en effectief in kunnen zetten, vanuit de overtuiging dat ict de slagvaardigheid van de Landmacht kan vergroten. Technologie is een "force multiplier' die in militaire operaties een steeds grotere rol speelt", aldus KPN. Volgens Damen heeft de Landmacht gespecialiseerde kennis van andere bedrijven nodig. "We kunnen het niet langer alleen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.