image

Kabinet gaat digitale veiligheid verkiezingen onderzoeken

maandag 23 januari 2017, 15:34 door Redactie, 13 reacties

Het kabinet heeft een onderzoek aangekondigd naar de digitale veiligheid van de verkiezingen en alles wat hiermee samenhangt. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op vragen van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken laten weten.

Volgens Plasterk zijn er geen aanwijzingen dat er in het verleden is geprobeerd om via hacks de verkiezingen in Nederland te manipuleren. De minister kan echter ook niet uitsluiten dat statelijke actoren baat kunnen hebben bij beïnvloeding van de politieke besluitvorming en van de publieke opinie in Nederland en daarvoor middelen zullen inzetten om dit te realiseren.

"In aanloop naar de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer moeten we daarom uiteraard zeer alert zijn en niet naïef denken dat in Nederland niets mogelijk is", schrijft Plasterk. "Het is dus zaak om goed te analyseren waar er kwetsbaarheden kunnen zijn." De minister denkt aan het onderzoeken van de de organisatie van de verkiezingen zelf, het stemproces en het proces om de uitslag te bepalen van de verkiezingen, alsmede de fysieke en digitale beveiliging van personen en opinievorming en informatieverstrekking.

Plasterk benadrukt dat deze analyse door het kabinet wordt uitgevoerd, maar dat ook alle organisaties die op enige wijze bij de verkiezingen zijn betrokken dit zouden moeten doen. "Men is immers primair zelf verantwoordelijk voor de eigen (informatie)beveiliging." Ook politieke partijen zijn zelf verantwoordelijk voor het organiseren van hun informatiebeveiliging, laat de minister verder weten. Het kabinet werkt echter ook aan het vergroten van het bewustzijn rondom cybersecurity, in het bijzonder ook in relatie tot de verkiezingen die dit jaar plaatsvinden.

"Met het oog daarop heeft de NCTV vanuit zowel fysiek als digitaal perspectief aandacht voor een veilig verloop van de campagneactiviteiten van de partijen die deelnemen aan de verkiezingen en van de dag van de verkiezing. De NCTV heeft in samenwerking met de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten specifiek ten aanzien van digitale veiligheid een bijeenkomst voor de ICT-verantwoordelijken van politieke partijen georganiseerd." Tijdens deze bijeenkomst werd advies gegeven over hoe partijen zich beter kunnen beveiligen. Er zal nu worden gekeken of er vervolgacties nodig zijn, maar Plasterk wil hier geen verdere informatie over geven.

Veiligheid stemproces

Wat betreft de veiligheid van het stemproces merkt Plasterk op dat het stemmen sinds 2007 helemaal handmatig plaatsvindt. "Langs digitale weg hacken van het stemmen en van het tellen van de stembiljetten in het stemlokaal is dus niet mogelijk." Voor het berekenen van de uitslag wordt bij de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer gebruik gemaakt van software die in opdracht van het centraal stembureau is ontwikkeld en wordt onderhouden. De Kiesraad is zelf uiteraard alert op de beveiliging van deze software, aldus de minister.

De software wordt door de Kiesraad op cd-roms naar de gemeente gestuurd. Het ministerie en de Kiesraad zullen in aanloop naar de verkiezingen gemeenten en hoofdstembureaus wijzen op de instructies die gelden voor het gebruik van de software en het belang van de naleving van de instructies. In het geval er aan de verkiezingsuitslag wordt getwijfeld kan die volgens Plasterk worden gecontroleerd via de tellingen van de stembureaus.

Als laatste kreeg de minister ook nog de vraag hoeveel landelijke politici worden afgeluisterd of waarvan hun e-mails is gehackt. "In het openbaar worden hierover geen mededelingen gedaan", besluit Plasterk (docx).

Reacties (13)
23-01-2017, 15:45 door Power2All - Bijgewerkt: 23-01-2017, 15:46
Via een CDROM wordt dus de software opgestuurd...
Ik zie al problemen, zoals niet aangekomen CDROM's, dus is de software gelekt, wordt die uit elkaar gesloopt door iemand, en binnen de kortste keren kan er gekut worden.
My 2 cents.
23-01-2017, 16:07 door Anoniem
Dus de overheid wil digitaal stemmen. Maar de veiligheid daarvan wordt afgeschoven op andere organisaties.

Was het niet zo, dat er veel gemeentes nog niet eens in staat zijn SSL op de sites te zetten. En dan gaat de overheid er van uit dat ze wel de beveiliging van het stemmen kunnen fixen.

Om in VVD taal te spreken (is niets zeggend): Het kan toch niet zo zijn dat de veiligheid van het stemmen te grabbel wordt gegooid. Dus wij gaan ervan uit dat alles veilig gaat. Jajaja..... Boter op je hoofd

TheYOSH
23-01-2017, 16:23 door Anoniem
Ik hoop dat e ze op zijn minst de hashes controleren van de verstuurde software. Zijn die zogenaamde instructies openbaar?
23-01-2017, 17:10 door Anoniem
Volgens Plasterk zijn er geen aanwijzingen dat er in het verleden is geprobeerd om via hacks de verkiezingen in Nederland te manipuleren.
Die aanwijzingen zijn er wél, omdat een raadslid de stemmachine wist te manipuleren in zijn eigen voordeel.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/veroordeling-voor-gesjoemel-stemcomputer~a885753/
23-01-2017, 18:06 door Anoniem
die software kan makkelijk draaien op de rijkscloud... kuch kuch...
23-01-2017, 18:10 door Ron625
Stemmen moet anoniem zijn, maar wel een achteraf controleerbare uitslag geven.
Iedere aanpassing betekend een verslechtering van de veiligheid en heeft een aanpassing van de grondwet nodig.
De eerste 8 jaar zal er dus niets veranderen, tenzij het kabinet valt...........
23-01-2017, 18:42 door Anoniem
https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI

nuff said
23-01-2017, 21:24 door Anoniem
De democratie zit iets ingewikkelder in elkaar dan alleen een wens van een kabinet voor een stemcomputer. De democratie is (gelukkig) niet alleen in handen van een regering. Een greep: er doen onafhankelijke partijen aan mee met ieder een eigen organisatie en kandidaten, er is een onafhankelijke kiesraad, kieskringen verdeeld over 400 gemeenten met vele malen meer stemlokalen met vrijwilligers, toezicht op het stemproces door het volk. Dan zijn er nog de leveranciers van stembiljetten, potloodjes, software om de uitslag door te geven, archivering enz enz.
De focus op de voor- en nadelen van een stemcomputer is niet vreemd, maar beveiliging van je democratie gaat wel wat verder dan alleen dat. Zo was eerder al bekend dat die stemcomputers nauwelijks beveiligd werden opgeslagen en dan mag je in 2017 dus wel verwachten dat het volk gaat eisen dat ook de stembiljetten en de software om de uitslag bij te houden en door te geven goed beveiligd is. Een prima stap dat er nu aandacht voor is, maar met een paar weken voor de verkiezingen is dit bedroevend laat. En dat is niet alleen de schuld van een kabinet of luie volksvertegenwoordiging. Het volk heeft zelf al jaren liggen slapen of alleen aandacht gehad voor een onderdeel van het hele stemproces. Lekker makkelijk, verwachten dat het allemaal wel goed komt en als het bijna te laat eens gaan klagen.
23-01-2017, 22:22 door Anoniem
Door Power2All: Via een CDROM wordt dus de software opgestuurd...
Ik zie al problemen, zoals niet aangekomen CDROM's, dus is de software gelekt, wordt die uit elkaar gesloopt door iemand, en binnen de kortste keren kan er gekut worden.
My 2 cents.
Als je even in het gelinkte document had gekeken had je kunnen zien hoe de software heet en na een simpele zoekactie kunnen ontdekken dat je de specificaties en broncode bij de Kiesraad kan downloaden. De software hoeft niet onderschept te worden om eraan te komen, hij kan niet gelekt worden want hij is al openbaar.

Je twee centen had je beter kunnen besteden ;-).
24-01-2017, 00:27 door Anoniem
Ehh mensen dit gaat helemaal niet (noodzakelijk) over stemcomputers!
Als je de verkiezingen wilt beinvloeden kun je ook iets doen waardoor mensen ineens zelf op een andere partij gaan
stemmen dan ze eerst van plan waren, en dat werkt ook met potlood en papier.
Kijk bijvoorbeeld hoe het in de USA ging: roep een paar dagen voor de verkiezingen dat een van de kandidaten iets
met e-mail gedaan heeft en bepaalde stemmers vertrouwen die kandidaat niet meer en stemmen op de andere.
24-01-2017, 08:07 door Anoniem
Stoppen met die onzin en gewoon met het potlood stemmen. Potloden zijn lastig te hacken.
24-01-2017, 09:28 door Anoniem
"In aanloop naar de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer moeten we daarom uiteraard zeer alert zijn en niet naïef denken dat in Nederland niets mogelijk is",

Naast dat elektronosche stembussen ook recent weer problemen hebben vertoond zou ik toch voorzichtig willen stellen dat meneer Plasterk hier nogal een understatement maakt, waar hij zoch zelf alweer niet aan lijkt te houden...
24-01-2017, 21:49 door Briolet
Door Anoniem: Ehh mensen dit gaat helemaal niet (noodzakelijk) over stemcomputers!

Je weet toch al lang dat veel mensen niet kunnen lezen. Er staat zelfs heel expliciet dat er al 10 jaar geen stemcomputers gebruikt worden. Waar het wel over gaat is:

De minister denkt aan het onderzoeken van de de organisatie van de verkiezingen zelf, het stemproces en het proces om de uitslag te bepalen van de verkiezingen, alsmede de fysieke en digitale beveiliging van personen en opinievorming en informatieverstrekking.

Juist omdat veel mensen niet kunnen lezen, zijn ze heel makkelijk beïnvloedbaar met valse feiten. Trump noemt dit "Alternatieve feiten". Het hele beleid van verspreiden van dit soort "alternatieve feiten", berust of een grote menigte die niet kan lezen wat er echt staat. Dit probleem adresseert Plasterk met de termen: "onderzoeken van opinievorming en informatieverstrekking."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.