image

Sterke toename contactloos betalen en pinnen in 2016

woensdag 25 januari 2017, 09:06 door Redactie, 23 reacties

Het aantal contactloze betalingen en pintransacties is vorig jaar sterk toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor, zo laat Betaalvereniging Nederland vandaag weten. In 2016 is er in totaal 3,57 miljard keer gepind, voor een totaalbedrag van 97,3 miljard euro. Terwijl het totale aantal pinbetalingen in 2016 met 10,6 procent steeg, is het aantal pinbetalingen voor bedragen tot 10 euro met 17,2 procent toegenomen.

Het aantal contactloze betalingen is vorig jaar bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afgelopen december was 23,5 procent van alle pinbetalingen contactloos. Ook betalen via iDeal kende in 2016 een sterke groei. Vorig jaar werden er 282,6 miljoen iDeal-betalingen verricht voor een bedrag van in totaal 23,7 miljard euro. De snelle groei van online winkelen en online facturen betalen heeft ertoe geleid dat het aantal iDeal-betalingen afgelopen jaar met 27,3 procent nog sterker toenam dan het jaar ervoor (23,2 procent in 2015).

Reacties (23)
25-01-2017, 09:16 door Anoniem
En dit had niemand verwacht, daarom is het nieuws?
25-01-2017, 10:12 door Pandit
Contactloos betalen is door je strot geduwd. Ik heb een hele discussie gehad met de Rabobank die me weigerde een nfc loze betaalkaart te geven. Ook was ik kwaad dat deze optie standaard aan staat, het enige wat de Rabobank heeft kunnen doen is deze optie softwarematig uitschakelen. Ik durf het nog niet aan om mijn kaart te saboteren door een gaatje te boren in de antenne. Ook bij andere banken bleek het niet mogelijk om een nfc loze betaalkaart te krijgen.
25-01-2017, 11:07 door Anoniem
Door Pandit: Ook bij andere banken bleek het niet mogelijk om een nfc loze betaalkaart te krijgen.

De ABN geeft een nfc loze als je dat wil.
25-01-2017, 12:04 door Anoniem
Pinnen doe je eenmaal bij een geldautomaat. iDeal is wel van toegevoegde waarde alleen ligt het risico geheel bij de klant.
25-01-2017, 12:21 door Anoniem
Waarom willen mensen toch zo graag een NFC-loze kaart?
Wat is dat toch met het verzetten tegen alles wat nieuw is?

Met de juiste portemonee is hij gewoon beveiligd, maar bij betalingen onder de 25,- heeft skimming geen zin meer omdat ze je pincode niet kunnen afkijken.
Ik zie het dus juist als een veiligere optie dan het 'ouderwetse' pinnen...

Heb dan ook nog nooit van skimmen via NFC gehoord....
25-01-2017, 12:44 door Anoniem
Dus 23% van de betalingen had gewoon 3x zo snel en 100% privacy gevoeliger kunnen betaald worden met cash geld als ze niet van die achterlijke 4.99 of 3.89 zouden kosten om ons pyschologisch te fokken... of hun medewerkers met cash geld vertrouwden.
25-01-2017, 13:11 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom willen mensen toch zo graag een NFC-loze kaart?
Wat is dat toch met het verzetten tegen alles wat nieuw is?
Tsja, er zijn wel eens mensen die nadenken over de gevolgen en een afweging maken: Wil ik dit risico lopen en wil ik voor al het zogenaamde gemak dat dit nieuwe geweldige ding meebrengt ook de ongemakken van de ingewikkelde portemonnee en uitkijken welke kaart ik waar nou precies voor wapper en zo verder. Heel vervelend, maar die kom je wel eens tegen ja. Stomme burgers die zelf nadenken en ook nog eens materiekennis hebben. Het zou verboden moeten worden. WEES NOU TOCH GEWOON BRAAF EEN CONSUMENT. DAT GELD MOET ROLLEN ANDERS VERDIENT DE BANK NIETS!!!1! HOE MOEILIJK KAN HET ZIJN!?!
25-01-2017, 13:32 door User2048
Hier zie je hoe je grote bedragen kunt stelen via contactloos betalen: https://www.youtube.com/watch?v=J-UlwW9gPuU
25-01-2017, 13:49 door Anoniem
Door User2048: Hier zie je hoe je grote bedragen kunt stelen via contactloos betalen: https://www.youtube.com/watch?v=J-UlwW9gPuU

In het video kun je zien dat je daarvoor twee dingen nodig hebt:

1) Een gebruiker van een geldautomaat die zijn of haar pin niet beschermt tegen afkijken én
2) Een gebruiker, wie zijn of haar pinpas zomaar in de zak van de jas stopt ipv een portemonnee

Het volgende is dan niet verbazend:

http://www.at5.nl/artikelen/164258/geen_spoor_van_contactloze_zakkenrollers
25-01-2017, 13:52 door Anoniem
ik vind het superhandig. gebeurd alleen te vaak dat ik toch de pincode moet invoeren....
25-01-2017, 14:01 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom willen mensen toch zo graag een NFC-loze kaart?
Wat is dat toch met het verzetten tegen alles wat nieuw is?
Het heeft niets met verzetten tegen nieuwigheid te maken, in ieder geval niet in mijn geval. Waarom ben ik er op tegen? Omdat ik meerdere pankpassen heb (2x privérekening, vereniging), en niet met tot 75 euro vrij opneembaar over straat wil. Ik zie het als een achteruitgang, eindelijk waren we van de chipknip af en nu komt dit er voor in de plaats. In ieder geval kon je bij chipknip nog bepalen hoeveel je op je pas had staan..

Heb dan ook nog nooit van skimmen via NFC gehoord....
Tja, toen de eerste klanten bij ons kwamen met het verhaal dat hun rekening ineens leeg getrokken was, hadden we ook nog niet van skimmen via de bankpas gehoord.. Sorry, maar dat is wel een heel zwak argument en ik gok ook niet heel lang houdbaar.
25-01-2017, 14:38 door Anoniem
Door Anoniem: Dus 23% van de betalingen had gewoon 3x zo snel en 100% privacy gevoeliger kunnen betaald worden met cash geld

3x zo snel met cache?
Mensen met cache zijn juist de mensen die de meeste tijd kosten in de rij!
Op de voet gevolgd door mensen die ouderwets pinnen bij kleine bedragen ;)

'Heeft u er misschien 20 cent bij?' En maar graven in die knip....
25-01-2017, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus 23% van de betalingen had gewoon 3x zo snel en 100% privacy gevoeliger kunnen betaald worden met cash geld
3x zo snel met cache?
Mensen met cache zijn juist de mensen die de meeste tijd kosten in de rij!
In mijn ervaring is dat niet waar. Overigens is het "cash", of "contant", niet "cache".

Op de voet gevolgd door mensen die ouderwets pinnen bij kleine bedragen ;)
De mensen die het meeste tijd kosten zijn de mensen die uitgebreid lopen te prutsen, zo van lekker langzaam nog even de derde tas vullen en dan eens rustig de portemonnee opgraven onderuit de eerste onee de tweede tas.

Of ze dan rustigjes een van de vele pinkaarten eruitvissen en die eerst verkeerdenom erinsteken, of wat flappen uitzoeken, onee toch die andere, oeps ik laat er een vallen, onee dit is toch de verkeerde, dat maakt dan niet zoveel meer uit. En dat zijn niet eens zozeer de ouden van dagen met toegeknepen oogjes over een handje muntjes maar de stereotype SUV-rijdende "soccer mom" die vooral niet oplet want oh oh oh wat is haar leven toch druk.

'Heeft u er misschien 20 cent bij?' En maar graven in die knip....
Ik sta in de rij en tel even het kleingeld zodat ik weet wat ik kan bijpassen, en dat doe ik zonder gevraagd te worden. Dus meestal zit er rond een half dozijn muntjes in de portemonnee, en niet meer dan twee muntjes per soort. Een redelijke selectie dus, die snel door te nemen is en daaruit valt makkelijk even bij te passen. Vandaag had ik een beetje veel kleingeld en heb dus maar een klein bedrag geheel in muntjes, maar wel gepast, betaald. Ging sneller dan een pinpas, en de cassiere was er ook weer blij mee.

Het kost een beetje planning en een beetje vaardigheid in hoofdrekenen die je vroeger nog wel op school leerde. Deze investering levert mij grote zekerheid op want ik weet precies wat ik bij me heb, en beperkt daardoor mijn risico.
25-01-2017, 15:58 door Anoniem
Weg met contactloos betalen! Bij een transactie zou ALTIJD een vorm van intentionele interactie aanwezig moeten zijn. Je pas bij een apparaat houden is niet voldoende. Op de passen moet een knop en een display komen zodat transacties geautoriseerd kunnen worden zonder afhankelijk te zijn van een beschermende hoes (wtf!) en de betaalterminal. Ja de passen worden iets complexer en duurder maar dit is wel de manier om het echt goed te doen. Welke idioot verzint het om geld van een rekening te halen zonder dat de klant daar van op de hoogte hoeft te zijn. Zelfde geldt voor acceptgiro. De banken zijn krankzinnig als ze denken dat ze kunnen wegkomen met hun inhalige gedrag want uiteindelijk zal er een alternatief komen dat de mensen liever gebruiken.
25-01-2017, 16:20 door Anoniem
Het is eigenlijk vreemd. Aan de ene kant zien we steeds meer 2 factor authenticatie om onze eigendommen (data) te beschermen. Aan de andere kant halen we de authenticatie weg als het om onze eigen harde knaken gaat.
25-01-2017, 17:36 door Anoniem
Door Pandit: Ook was ik kwaad dat deze optie standaard aan staat, het enige wat de Rabobank heeft kunnen doen is deze optie softwarematig uitschakelen.

Inmiddels is dat kennelijk aangepast. Nu moet je het bij de Rabobank inschakelen om het te kunnen gebruiken. Bij de Abnamro moet je een nfc-loos pasje aanvragen.
Behalve het onderzoek van de consumentenbond over de risico's van zo'n nfc-kaart heb ik er nog weinig negatiefs over gehoord. Dus ik ben wel benieuwd hoeveel misbruik er al bekend is. Voorlopig vind ik het vooral gemakkelijk en snel en met een nfc-hoesje lijkt het me relatief veilig.
25-01-2017, 17:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus 23% van de betalingen had gewoon 3x zo snel en 100% privacy gevoeliger kunnen betaald worden met cash geld

3x zo snel met cache?
Mensen met cache zijn juist de mensen die de meeste tijd kosten in de rij!
Op de voet gevolgd door mensen die ouderwets pinnen bij kleine bedragen ;)

'Heeft u er misschien 20 cent bij?' En maar graven in die knip....

Het meerendeel van de transacties gebeurt contactloos in de kantine. Na 3 dagen weten de meeste mensen wel hoeveel hun broodje, koffie en beleg kost hoor...
Mensen met het IQ van een visstick of meer kunnen bijvoorbeeld ook geld van te voren pakken..
Als ik naar de kantine loop voor een broodje, altijd 3.95, en een soepje van 2.50 weet ik bij de kassa wel dat ik 6,45 kwijt ben. in die 4 minuten dat ik minstens moet wachten heb ik al een briefje van 5, een euromunt en een 50ct munt gepakt en die 5 cent mogen ze houden...
Helaas hebben ze nu een pin/skim only apparaat staan, omdat ze de kassieres niet met cash geld vertrouwen..
Tja.. als zij ze niet met geld vertrouwen, zou ik ze dan wel met hygiene moeten vertrouwen?

Vandaag bij de supermarkt zat ik achter een moeder met blerh-kind en daarachter een stel postduiven.
Moeder was (natuurlijk) weer niet bezig met kind onder controle te houden, behalve dan het terugleggen van 5 verschillende soorten snoep (die hoef ik dus ook niet meer) en telefoonopwaardeerkaarten.. na het afgaan van 5 verschillende spaaracties, het vragen van de bon en het ervoor vragen of ze alles gevonden had was het dan tijd om contactloos te betalen... wat niet werkte de eerste 3 keer,...
Dus om te ouwehoeren dat draadloos zo snel kan gaan... tja... leuk voor de 16 jarige pubers (maar die zijn misschien nog helemaal hieper dat ze eindelijk een eigen rekening hebben en een pasje waar magisch geld op staat waar ze 'soort van' anoniem snoep, cigaretten en cola en chips mee kunnen kopen).. maar (gelukkig) zijn er nog mensen die 114 andere leeftijden hebben...

Aangezien ik uitgerekend had dat ik mijn broodjes en beleg precies 1 euro en 2,49 euro kostte was ik met 1x 2euro, 1x1euro en 1x50ct sneller klaar met zeggen 'nee, ik hoef die actie-zooi niet en ook geen kankerverwekkend bonnetje'..
25-01-2017, 20:50 door Anoniem
Door Anoniem: Dus 23% van de betalingen had gewoon 3x zo snel en 100% privacy gevoeliger kunnen betaald worden met cash geld als ze niet van die achterlijke 4.99 of 3.89 zouden kosten om ons pyschologisch te fokken... of hun medewerkers met cash geld vertrouwden.
Eerst geld pinnen, dus allemaal in de rij staan voor het pin automaat.
Daarna allemaal weer in de rij staan, om contact af te rekenen.

8,40.....
Ik heef 50 euro, want de pin automaat gaf niets kleiners.
Heeft u het misschien kleiner meneer?
Ik check even mijn portemonnee. En zeg nee.
Heeft u er dan 40 euro cent bij meneer?
Ik check even mijn kleingeld.... Helaas ik kom maar tot 35 euro cent. En stop mijn klein geld weer terug in.
Cassiere pakt het klein geld, en begint terug te tellen.
8.40....8.50,9,10,30,50......
Ik stop eerst het munt geld in mijn portemonnee, en daarna het briefgeld.

Alternatief, ik hou even mijn NFC bankpas langs de pin automaat en loop daarna meteen door.

Cash geld is factoren trager. Vele malen zelf.
25-01-2017, 22:48 door Anoniem
In reactie hierop het volgende topic:

https://www.security.nl/posting/501262/Wat%3F+Betaal+jij+nog+contant%3F

(had misschien beter als titel gehad: "Wat? Betaal jij altijd cashless?")
26-01-2017, 07:52 door Anoniem
Merkwaardig dat er zoveel (zeur) reacties zijn over hoe veel tijd het cash betalen kost.
Ik verwacht hier toch vooral security gerelateerde reacties.
26-01-2017, 08:15 door Anoniem
Dit is toch een discussie waar je niet uitkomt......
Je hebt voor- en tegenstanders van contactloos/pin betalen vs. contant betalen.

Ikzelf betaal bij voorkeur contant, uit principe. Dat dan weer wel ja.

Ik hou daarbij zo veel mogelijk rekening met andere mensen in de rij door:
- Mijn spulllen met de streepjescode naar boven op de band te leggen zodat de cassiere niet hoeft te zoeken
- Al in de rij te weten wat ik aan kleingeld heb, zodat ik zelf direct kan bijpassen of direct te melden dat ik niet kan bijpassen
- Geld in mijn hand te houden, niet ergens onder in een tas of op verschillende plekken
- Als ik alleen 'groot' geld heb, direct te melden dat ik het helaas niet kleiner heb
- Zelf te vragen om het bonnetje, want ja, die wil ik er ook bij hebben. Die kan ze mij direct met het wisselgeld geven
- Eerst te betalen, daarna pas mijn spullen in te pakken
- Niet te keuvelen met de cassiere over koetjes en kalfjes
- Bij voorkeur geld te pinnen bij automaten waar ik de biljetten zelf kan kiezen, ik kies dan zo min mogelijk €50 biljetten

In het kort dus gewoon voorbereid zijn op het feit dat je moet gaan betalen en de vragen van de cassiere voor zijn, die hoeft ze niet te stellen want ze weet het antwoord al.

Dan kan je, zoals Anoniem 20:50 hierboven, contant betalen belachelijk proberen te maken, maar ik weet zeker dat ik op deze manier sneller dan gemiddeld ben.
Als anderen op een andere manier willen betalen prima, ik doe het op mijn manier.
26-01-2017, 14:20 door Anoniem
Niet de manier van betalen heeft de grootste invloed op de snelheid, maar de handigheid van wie bij de kassa zit.
Gemiddeld gaat het best aardig, maar af en toe heb je duidelijk een ervaren supersnelle persoon die razendsnel boodschappen scant en afrekent, maar soms zit er ook wel eens iemand achter de kassa waarbij dat behoorlijk sloom gaat.
27-01-2017, 12:03 door Anoniem
Hoeveel verschil in tijd is het nou en oehhh wat een tijdwinst;
Ook al ben je de 8ste in de rij met voor je allemaal contante betalers,
dan hoef je nog steeds niet tijdens het wachten je levens- of uitvaart-verzekering aan te passen.

Alles moet maar snel en sneller, d'r is al zoveel tijdwinst gemaakt met de overgang
van het intikken van de prijs naar het scannen van de barcode, dat de file nu eerder
ontstaat doordat ik nog -rustig- m'n spullen aan het inpakken ben, terwijl de cassier(re)
al 2 klanten verder bliebt, wat mij weer een opgejaagd gevoel geeft.

z en
' Haast, haast, haast, want ik moet dit nog doen en dat nog regelen ', dat is jouw probleem,
maak het niet de mijne, accepteer en leer te genieten als er ff gewacht moet worden!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.