Trouwe Windows 7-gebruikers die niet willen upgraden naar Windows 10 kunnen voor een nieuwe Windows XP-achtige "supportcrisis" zorgen, zo waarschuwt Windowsvolger Ed Bott. Het aandeel van Windows 10 is het afgelopen jaar sterk gestegen, toch is Windows 7 wereldwijd nog altijd het meestgebruikte besturingssysteem. Bott schat dat zo'n één op de drie computers nu op Windows 10 draait.
Volgens de verschillende meetbureaus heeft Windows 7 nog een marktaandeel van tussen de 40 en 48 procent. Volgens Bott kunnen deze "koppige Windows 7-gebruikers" een belangrijke rol spelen. "Dit jaar wordt met name belangrijk om te kijken of Microsoft een nieuwe XP-achtige supportcrisis kan voorkomen. Als het aantal Windows 7-gebruikers eind dit jaar nog steeds rond de 40 procent ligt is dat een teken van een zeer groot probleem aan de horizon", aldus Bott.
Microsoft stopte in 2014 de ondersteuning van Windows XP. Bedrijven konden echter aparte onderhoudscontracten afsluiten om toch nog beveiligingsupdates te blijven ontvangen. Wereldwijd zijn er nog altijd miljoenen Windows XP-computers. Vorig jaar werd bekend dat een communicatiesysteem van de Nederlandse Kustwacht nog op Windows XP draait en ook veel Britse ziekenhuizen, de Britse politie en geldautomaten maken voor hun dagelijkse werkzaamheden van het 15 jaar oude besturingssysteem gebruik. Een dergelijke situatie zou straks ook bij Windows 7, als Microsoft begin 2020 de ondersteuning van het besturingssysteem stopt, zich kunnen voordoen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.