Mensen moeten zich veel meer in privacy verdiepen en leren hoe de privacyinstellingen van hun telefoon, besturingssysteem of apps werken. Dat zegt Paul Ducklin, beveiligingsexpert bij het Britse anti-virusbedrijf Sophos, ter gelegenheid van Data Privacy Day in een interview met Security.NL.
"Als het om privacy gaat komt het vooral neer op de houding en digitale levensstijl van mensen, meer dan alleen technologie." Als voorbeeld wijst Ducklin naar smartphones die automatisch data versleutelen. "Veel mensen denken dat ze dan klaar zijn en denken niet meer na over hun online gedrag." Mensen kiezen daardoor eerder voor gemak dan instellingen of gedrag te veranderen die juist de privacy ten goede komen. Het gaat volgens de beveiligingsexpert ook om de diensten die we besluiten te vertrouwen, de opties die ze aanbieden en of we bereid zijn om nee te zeggen.
Ducklin vindt dat internetgebruikers veel meer 'met hun portemonnee' zouden moeten stemmen, door diensten die bijvoorbeeld geen goede privacyinstellingen of beleid aanbieden links te laten liggen. "Voor veel mensen zijn dit bijzonder lastige beslissingen om te maken", merkt de expert op. Locatiegegevens zijn hiervan een goed voorbeeld zegt Ducklin. Mensen vinden dit handig, zonder erbij stil te staan dat een onbekend aantal mensen en partijen weten waar ze zich precies bevinden en deze gegevens voor altijd bewaard blijven. "Het is lastig om mensen zover te krijgen dat ze accepteren dat het prima is om anders te zijn en niet hetzelfde als de rest te doen."
Concreet adviseert Ducklin dat mensen de tijd moeten nemen om de privacyinstellingen van hun apparaten en apps te leren. "Zodat je weet hoe het werkt en waar je de instellingen aan jouw voorkeur kan aanpassen." In het geval van Windows 10 zouden mensen bij de installatie niet de "Express" optie moeten kiezen, maar de aangepaste installatie, stelt de expert. Op deze manier zien gebruikers wat het besturingssysteem allemaal vraagt en kunnen ze zien wat de termen allemaal betekenen. "Mensen moeten meer met dit soort zaken oefenen", gaat Ducklin verder. Hij vergelijkt het met het plakken van een fietsband. "Als je een lekke band krijgt is het fijn als je een keer thuis hebt kunnen oefenen met plakken dan dat je dit voor de eerste keer in de regen moet doen."
Door zich meer in de materie te verdiepen krijgen mensen ook meer controle over hun online leven. Bewustzijn alleen is echter niet voldoende. "Je moet echt oefenen. Ga zelf op onderzoek uit. Kijk naar de termen en instellingen. En staan ze je niet aan, neem dan de moeilijke beslissing en stem met je portemonnee. Zelfs als al je vrienden van een bepaald social netwerk gebruik maken, hou dan voet bij stuk en leg ze uit waarom. Laat je niet door groepsdruk beïnvloeden." Ducklin erkent dat dit eenvoudiger gezegd is dan gedaan. "Na Snowden was er meer interesse van het publiek voor beveiligde chat-apps. Mensen maken zich meer zorgen over hun privacy, maar het is net als met encryptie. Het is cool om er over te praten, maar je moet het ook echt doen en dat is een stap die veel mensen nog niet hebben genomen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.