Door Ron625: [Blijkbaar druk ik mij krom uit :-)
Wanneer je software laat maken, ben je automatisch ook de eigenaar, dus heb je de source code en heeft dat dezelfde voordelen als OpenSource, en is er geen vendor-lock-in.
Hier in de regio is zelfs een software bedrijf, waarvan alle aandelen in bezit van een aantal gemeenten zijn.
Trouwens, Logius is ook een overheids-bedrijf.
Ron, Logius is de overheid geen bedrijf
https://www.logius.nl/over-logius/ valt onder bzk. Hier komt het beleid vandaan dat je geen software zelf moet willen maken maar het aan de markt over laten. Een goed argument is het voorkomen van de hero-lockin die je verruilt door een vendor-lockin. Het enige open en verplicht als standaard zijn de koppelvlakken zoals stuf (bepaald door logius), De markt verdient er goed mee.
Een software bedrijf waarvan alle aandelen in bezit van de overheid zijn is semi overheid. Ze eten van twee walletjes de beloningen voor de top mogen ver boven balkende norm en de inkomsten en voortbestaan zijn gegarandeerd. Je kunt de prachtige woningbouwcoorporatie debacle er aan herkennen.
Dat beleid van software buiten de deur zetten is standaard beleid vanaf midden de jaren tachtig de management. Verdiep je in de historie van b.v
https://en.wikipedia.org/wiki/SAP_SE dan zie je:
- Xerox wilde van de ICT af en gaf het aan IBM. IBM wilde niets met dat ERM deel doen. Ja Xerox van de Alto IBM als de oude monopolist.
- SAP heeft netjes zijn programmatuur uitgebreid hoe meer klanten ze kregen in andere markten. Nee de software in opdracht betaald en op verzoek van klanten is nooit hun eigendom, willen zo ook niet. Ze willen een standaard pakket.
Misschien ken je die tijd nog, programmeurs werden opgeleid met een vluchtreservingsysteem als model. Er zijn er nog maar vier over
https://en.wikipedia.org/wiki/Airline_reservations_system. Ook hier de markt en consolidatie als een soort vat groeipad waar niet vanaf geweken kan worden. Het lijkt iets evolutionairs, "survival of the fittest".