Camera's op laptops en smartphones zijn handig, maar kunnen ook een dreiging voor gebruikers worden als hackers er toegang toe krijgen. Gebruikers doen er dan ook verstandig aan om de camera's af te dekken als ze niet in gebruik zijn, zo waarschuwt Europol.
De Europese opsporingsdienst wil via een nieuwe waarschuwing voor meer bewustzijn over "webcamhacking" zorgen. Zodra een aanvaller namelijk toegang tot een webcam heeft gekregen kan die waardevolle informatie over de gebruiker en zijn omgeving verzamelen of hem afpersen. Daarbij geeft Europol verschillende signalen waaraan een gebruiker kan herkennen of er spyware op zijn computer staat die anderen met de webcam laat meekijken.
In het geval de computer traag is bij het uitvoeren van normale taken, er willekeurige foutmeldingen op het scherm verschijnen of als er ongeautoriseerde activiteit in de online accounts plaatsvindt zijn dit signalen van een infectie. Om een dergelijke infectie te voorkomen geeft Europol verschillende algemene beveiligingstips, zoals het installeren van updates, het niet openen van ongevraagde links en bijlagen in e-mails, niet op pop-ups klikken en alleen software en apps van betrouwbare plekken te downloaden. Daarnaast doen gebruikers er ook verstandig aan om hun webcam af dekken als die niet in gebruik is.
In het geval de computer wel besmet is geraakt wordt aangeraden om vanaf een betrouwbare locatie beveiligingssoftware te downloaden en vervolgens een volledige scan uit te voeren. Zodra de malware is verwijderd moeten gebruikers de wachtwoorden van al hun online accounts veranderen. "En wees in de toekomst voorzichtiger!", sluit Europol het advies af.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.