image

Europol waarschuwt voor risico van gehackte webcams

zondag 29 januari 2017, 07:35 door Redactie, 6 reacties

Camera's op laptops en smartphones zijn handig, maar kunnen ook een dreiging voor gebruikers worden als hackers er toegang toe krijgen. Gebruikers doen er dan ook verstandig aan om de camera's af te dekken als ze niet in gebruik zijn, zo waarschuwt Europol.

De Europese opsporingsdienst wil via een nieuwe waarschuwing voor meer bewustzijn over "webcamhacking" zorgen. Zodra een aanvaller namelijk toegang tot een webcam heeft gekregen kan die waardevolle informatie over de gebruiker en zijn omgeving verzamelen of hem afpersen. Daarbij geeft Europol verschillende signalen waaraan een gebruiker kan herkennen of er spyware op zijn computer staat die anderen met de webcam laat meekijken.

In het geval de computer traag is bij het uitvoeren van normale taken, er willekeurige foutmeldingen op het scherm verschijnen of als er ongeautoriseerde activiteit in de online accounts plaatsvindt zijn dit signalen van een infectie. Om een dergelijke infectie te voorkomen geeft Europol verschillende algemene beveiligingstips, zoals het installeren van updates, het niet openen van ongevraagde links en bijlagen in e-mails, niet op pop-ups klikken en alleen software en apps van betrouwbare plekken te downloaden. Daarnaast doen gebruikers er ook verstandig aan om hun webcam af dekken als die niet in gebruik is.

In het geval de computer wel besmet is geraakt wordt aangeraden om vanaf een betrouwbare locatie beveiligingssoftware te downloaden en vervolgens een volledige scan uit te voeren. Zodra de malware is verwijderd moeten gebruikers de wachtwoorden van al hun online accounts veranderen. "En wees in de toekomst voorzichtiger!", sluit Europol het advies af.

Image

Reacties (6)
29-01-2017, 16:01 door Anoniem
2e Waarschuwing : Pas op voor (euro)pol spyware en keyloggers !

Het zal (nog) niet zo snel gebeuren, maar als je wel onderwerp bent van een zich steeds verder verruimende interesse.
En als je nooit links opent in je mailbox, zeer oppast met usb sticks en heel goed oplet om niet besmet te raken ,moet die spyware op een andere manier op je systeem worden gezet.

Dat kan via inbraak in je woning, via tijdelijk afgeven of in beslag nemen van je computer of in de tijd dat jij op al dan niet verplichte uitnodiging petten binnenlaat danwel op locatie een gesprek mag voeren en er in de tussentijd als jij geen zicht op je spullen hebt er malware op je systemen wordt geïnstalleerd.

Je hoeft echt niet crimineel te zijn of met zedenzaken te maken e hebben om op termijn toch de interesse te wekken van spyware installeerders ergens in de wereld.

Ga er vanuit dat als je op enig moment het zich op je spullen niet hebt en er in de tussentijd een redelijke aanname is dat je interesse van de euro lieden zou kunnen hebben, dat men dan in principe ook geprobeerd kan hebben jouw apparaten te vergiftigen.

Bij alle openbare security adviezen zul je je moeten bedenken dat men dan andere opties voor zichzelf heeft opengehouden. Bovenstaande is er 1 van uit de bewezen praktijk.
Met meer bevoegdheden zal het er op termijn geleidelijkerwijze van gaan komen dat steeds meer burgers met overheidsbesmettingen te maken zullen krijgen.

Niet omdat je crimineel bent maar omdat men nou eenmaal graag exact wil weten wat je doet, waar je bent en vooral wat je vindt.
We staan immers niet voor niets al minstens 4 decennia in de top 5 van meest tappende landen wereldwijd.
Daar zit een hele grote wens tot willen weten achter waar veel meer, steeds veel meer mensen ongewild mee te maken hebben en krijgen dan ze ooit zullen weten.

Spyware en keyloggers zijn een veel gevaarlijker, stiller en moeilijker detecteerbaarder probleem dan misbruik van je webcam dat relatief veel meer bandbreedte vraagt van een internetverbinding en daarom veel eerder opvalt.

Neem maatregelen, niet omdat je crimineel bent, wat je niet bent, maar omdat je het recht hebt je persoonlijke levenssfeer en je privacy te beschermen tegen almaar uitbreidende stille overheidsspionage en steeds verder gelegitimeerde diefstal van jouw privé data!
29-01-2017, 17:58 door Anoniem
Het is verwonderlijk dat websites als Europol en Security.nl dit zo publiceren.
Er worden een aantal zaken door elkaar gegooid en op een slechte manier advies gegeven.

De adviezen kloppen wel, maar wat de lezer vooral zal bijblijven is :

A) Ik moet de camera van mijn laptop afplakken, liefst met heel plakkerige tape ;-)

Laptop-camera hacking gebeurt zelden en als het gebeurt zal het over het algemeen een gerichte aanval op een interessant doelwit zijn, want voor een hacker zijn de beelden van een willekeurige laptopcamera totaal niet interessant. Het kost veel tijd en moeite en levert niets op. Er kan niet op het toetsenbord gekeken worden en een gezicht of kamer is ook niet interessant.

Moet je je dan geen zorgen maken over wat er mis kan gaan met een webcam?
Jawel, maar dat los je niet op met tape! De meeste camera gerelateerde problemen zijn het gevolg van social engineering en chatten. Hierbij heeft het slachtoffer bewust de camera gebruikt en wordt dan later bv gechanteerd.

B) Als mijn computer langzaam is of onverklaarbare problemen heeft, dan moet ik op zoek naar programma's die de computer "opschonen" of "beschermen".

Traagheid en onverklaarbare problemen zijn inderdaad vaak gevolg van malware of (meestal) adware.
Er zijn tools beschikbaar die adware verwijderen, echter tegenover 2 of 3 goed te gebruiken "cleaners" zijn honderden "geloofwaardige" neppers te vinden die de problemen alleen maar erger maken.
Sommige cleaners zijn prima tools, vooral voor diegenen die begrijpen wat er mee gedaan kan worden. Wat de meesten niet weten is dat bv Ccleaner GEEN adware- of malwarecleaner is, en dat een registercleaner ook schade aan kan richten!
En zelfs als malware of adware verwijderd kan worden, is er soms schade in het OS aangericht die hersteld moet worden.
Soms zijn het een paar instellingen, soms moet je helaas het OS opnieuw installeren.

- Als je problemen hebt met je computer, ga naar een echte expert! Dus, met alle respect, niet de handige zwager, buurjongen of student die je met de beste bedoelingen nog verder in de problemen helpt.
- Installeer geen cleaners, protectors, convertors of andere "wondersoftware".
- Op internet of in mailtjes niet zomaar overal op klikken (vaak dus gewoon domweg NIET KLIKKEN).
- Besef dat veel informatie op internet maar ook in de media gewoon niet, of niet helemaal, klopt.
- Zelfs overheid, nieuwsorganisaties en bv consumenten programma's vergalopperen zich regelmatig als het op "waarschuwingen" aankomt.
Het is al gebeurd dat een volkomen overbodig "veiligheidsadvies" als gevolg van een domme tweet, in koeienletters op de voorpagina van de krant kwam en als eerste onderwerp in het 8 uur journaal.
Een consumentenprogramma heeft sterk meegeholpen aan de mythe dat je een laptopcamera moet afplakken.
Het beste voorbeeld van missers door de overheid is natuurlijk de cookie-wetgeving ;-)

Verreweg het allerbelangrijkste om te voorkomen dat je gehackt wordt:
- Gebruik sterke wachtwoorden,
- gebruik echt NOOIT dezelfde wachtwoorden,
- meldt je bij online diensten NOOIT aan doormiddel van je Facebook of Google account, of een passwordmanager,
- Laat je computer (browser) nooit een wachtwoord voor jou onthouden!
- En als je denkt dat je gehackt bent, verander dan inderdaad al je wachtwoorden!
30-01-2017, 01:32 door Anoniem
Dit valt ondertussen in de categorie waarschuwingen voor wankele keukentrapjes, heet badwater, gevaarlijke stoffen binnen bereik van kinderen.Uiteindelijk moeten hulpdiensten komen opdraven omdat de mensheid eigenwijs zelf wel bepaald wat goed voor ze is. Jammer dat de kosten steevast voor rekening komen voor de gemeenschap en niet voor de eigenwijze slachtoffers.
30-01-2017, 08:59 door AceHighness
Europol : Hang een doekje over je camera als je hem niet gebruikt. Zo kan hij niet met malware geinfecteerd raken.
De reactie boven mij van meneer anoniem zit er ook flink naast. Je snapt duidelijk niet hoe federated logins werken en wat een password manager aan verhoging van je security nivo kan doen. Ik heb ook moeite om te geloven dat jij overal andere sterke wachtwoorden hebt die je allemaal kunt onthouden zonder hulp, en ze ook nog eens braaf ALLEMAAL weet te veranderen als je 'denkt gehacked te zijn'.
30-01-2017, 10:19 door Anoniem
Jammer dat de kosten steevast voor rekening komen voor de gemeenschap en niet voor de eigenwijze slachtoffers.
Ja, daar zou wetgeving voor gemaakt moeten worden. Of eigenlijk tegen. Want meer wetten tegen burgers zijn goed.
30-01-2017, 15:14 door Anoniem
Valt dit niet in de cathegorie: common knowledge?
@annoniem nr1(bovenste reactie): een beetje paranoide is ok... maar dit slaat denk ik alles. Ik begrijp dat je mensen wil waarschuwen, maar de manier waarop je dit doet, veroorzaakt meer paniek dan nodig denk ik.

@annoniem nr2: Ik begrijp dat, once infected, het dweilen met de kraan open is. Maar als je nog niet infected bent, is een pw-safe zoals bijv. keypass toch prima? (mits je daar verschillende pw's in zet en niet voor alles t zelfde pw gebruikt)
Ook wil ik nog even als laatste advies mee geven:
- En als je denkt dat je gehackt bent, verander dan inderdaad al je wachtwoorden! <b>En herinstalleer je pc.</b>
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.