Verschillende onderzoekers hekelen de veiligheid van de software die in Nederland bij de verkiezingen wordt gebruikt voor het optellen van de stemmen. Hoewel het stemmen via het rode potlood plaatsvindt, gebeurt het tellen via speciale software.
De veiligheid van de software laat echter te wensen over. "De gemiddelde iPad is beter beveiligd dan het Nederlandse verkiezingssysteem", aldus onderzoeker Sijmen Ruwhof, die de software op verzoek van RTL Nieuws analyseerde. De resultaten van Ruwhof werden door beveiligingsonderzoeker Ger Schinkel gecontroleerd. Ook Herbert Bos, hoogleraar Systems & Network Security aan de Vrije Universiteit Amsterdam, schrikt van de kwaliteit van de software: "Als een student dit programma bij mij inlevert krijg hij een hele dikke onvoldoende. Het is dramatisch."
Een ander punt van kritiek is dat er geen eisen zijn gesteld aan het platform waarop de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) moet draaien. De software wordt door de Kiesraad op cd-roms naar de gemeente gestuurd. Als de computer waarop de software wordt geïnstalleerd met malware besmet is geraakt en over een internetverbinding beschikt, kunnen aanvallers de uitslag manipuleren. De Kiesraad laat in een reactie weten dat de OSV-software door een extern bedrijf zal worden onderzocht.
Onlangs liet minister Plasterk al weten dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad in aanloop naar de verkiezingen gemeenten en hoofdstembureaus zullen wijzen op de instructies die gelden voor het gebruik van de software en het belang van de naleving van de instructies. In het geval er aan de verkiezingsuitslag wordt getwijfeld kan die volgens Plasterk worden gecontroleerd via de tellingen van de stembureaus. Op zijn eigen website geeft Ruwhof een overzicht van de meer dan 20 gevonden kwetsbaarheden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.