Onderzoekers van de Duitse Ruhr-Universität Bochum hebben in 20 netwerkprinters kwetsbaarheden ontdekt waardoor organisaties kunnen worden aangevallen en aanvallers bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie kunnen stelen. "Hoewel printers een belangrijk doelwit zijn, worden beveiligingsdreigingen voor printers in weinig onderzoeken besproken", aldus de onderzoekers.
Ze besloten als eerste alle bekende kwetsbaarheden en aanvallen te verzamelen om zo bekende problemen in kaart te brengen. Aan de hand hiervan werden nieuwe aanvallen ontwikkeld en een manier bedacht om ze op verschillende printers toe te passen. Daarbij keken de onderzoekers vooral naar de software die de printers gebruiken voor het verwerken van PostScript en PJL. Uiteindelijk leidde dit tot vier verschillende aanvalsscenario's: denial of service, omzeilen van beveiligingsmaatregelen, manipuleren van printopdrachten en het stelen van informatie.
De aanvallen zijn bijvoorbeeld via usb, het lokale netwerk en zelfs het internet uit te voeren, bijvoorbeeld door een gebruiker naar een kwaadaardige website te lokken. Vervolgens werden 20 printers van HP, Brother, Lexmark, Dell, Kyocera, Samsung, Konica en OKI verzameld. Bij alle modellen werden problemen aangetroffen. Zo wisten de onderzoekers ongeveer de helft van de geteste modellen fysiek te beschadigen en bleek dat het bij de meeste printers mogelijk was om de printopdrachten aan te passen of te stelen.
"Zelf printers met de nieuwste firmware zijn nog steeds op eenvoudige wijze aan te vallen", aldus de onderzoekers. Ze stellen dat deze aanvalsmethodes al meer dan 10 jaar bekend zijn. "Dit laat zien dat printerfabrikanten beveiligingsincidenten niet serieus nemen of niet over de juiste security-analysetools beschikken", zo laten de onderzoekers in hun rapport (pdf) weten. Ze hebben naast fysieke printers ook naar cloudprinters gekeken. De ontwikkelde aanvallen zijn namelijk ook op dit soort omgevingen van toepassing.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.