De politie is een proef gestart waarbij jongeren informatie op internet moeten zoeken. Veertig jongeren krijgen de komende maanden van de politie gerichte opdrachten waarbij de virtuele wereld een belangrijke rol speelt. Volgens Max Daniel, hoofd Operatien politie Noord-Nederland, kan de jeugd iets toevoegen aan de kennis en kunde waarover de digitale rechercheurs beschikken.
"De jeugd gaat echter anders om met internet en social media. Je ziet in dat gebruik al verschillen tussen jongeren van 15 en zeg 20. Ik wil graag weten waar zij bijvoorbeeld hun informatie over een misdrijf kunnen vinden", zo laat Daniel weten. Het belangrijkste doel van de pilot is om inzicht te krijgen in hoe jongeren omgaan met de digitale wereld. Daarnaast kunnen de jongeren de politie adviseren over trends en hypes en assisteren bij de opsporing.
Bij deze pilot voeren jongeren in een experimenteeromgeving diverse taken uit voor de politie. Jongeren kunnen bijvoorbeeld via een zoektocht op internet proberen om gestolen voorwerpen te traceren of zij kunnen de politie adviseren over bepaalde trends online. Vertrekpunt is dat de politie de opdrachten aanlevert, gebaseerd op casuïstiek. De deelnemende jongeren zijn via diverse middelbare scholen in Noord-Nederland geworven. Uiteindelijk hebben zich 40 jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 aangemeld.
De jongeren zijn afkomstig van CSG Comenius Leeuwarden, ROC Friesche Poort, ROC Noorderpoort Groningen en het Drachtster Lyceum. In verband met de privacy mogen de jongeren alleen open bronnen gebruiken in hun opdrachten. Zij krijgen nadrukkelijk geen toegang tot de politiesystemen of de politiebureaus. De jongeren krijgen uiteenlopende opdrachten; meezoeken bij vermissingen of gestolen voertuigen of meedenken hoe een grote groep jongeren bereikt kan worden. Er is een speciaal digitaal platoform ontwikkeld waar politiemensen en de jongeren elkaar kunnen ontmoeten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.