Als je uit je functie bent gegroeid - en je huidige werkgever je geen beter betaald alternatief biedt -, dan is het een goed idee om een andere werkgever te gaan zoeken. Daarbij is echter wel de volgende waarschuwing op z'n plaats:
Misschien is het een goed idee om je door ervaring en zelfstudie verworven ICT competenties eerst formeel vast te leggen in een EVC-certificaat, of in de vorm van een (verkorte) HBO studie, voordat je (zomaar) van werkgever gaat veranderen.
Denk goed na, voordat je een overstap overweegt. Veel werkgevers sturen helaas blind op diploma's en certificaten, en in de ICT voorkeur gaat de voorkeur dan uit naar geaccrediteerde hooggeschoolden met meer dan alleen een papiertje.
Dus het is nog niet gezegd dat je je veelal autodidactisch verworven kennis en ervaring opgedaan in de praktijk naar een andere werksituatie of opdrachtgever kunt meenemen. Dat is namelijk nog niet zo eenvoudig als het lijkt.
Je huidige werk wordt namelijk in je in feite door je huidige baas en je collega's in grote mate gegund, terwijl jij -- al dan niet terecht -- vooral de nadruk legt op het idee van je
eigen inspanningen om dat werk te verwerven.
Het idee van, "Ik heb het allemaal zelf gedaan/geleerd" kan, achteraf gezien, wel eens een grote vergissing blijken. Het feit is dat vele anderen jouw werk in de eerste plaats mogelijk hebben gemaakt. Zonder hen was je nooit zover gekomen.
Onderschat nooit en te nimmer het effect van sociale-profesionele netwerken, die kunnen je maken of breken. En het komt veelvuldig voor dat met name autodidacten daarin vastlopen, omdat ze sneller een bedreiging voor de status quo vormen.
Kennis en ervaring is in de praktijk veel moeilijker overdraagbaar dan je vermoedt, omdat die zaken veelal bijzonder sterk context gebonden en politiek geladen zijn -- met name in de high tech, omdat de
gunfactor daarbij sterk meespeelt.
Mocht je nu plotseling overstappen naar een (geheel) andere organisatie of afdeling, dan loop je een aanmerkelijk risico dat je huidige of vroegere collega's dat gegeven bewust of onbewust als een vorm van "verraad" opvatten.
Middels hun indirecte invloed in het gedeelde sociale-professionele netwerk, of via LinkedIn en Facebook, kunnen ze dan jouw nieuwe loopbaan gaan traineren. Kletspraat verspreidt zich tegenwoordig met de snelheid van het licht.
Gaat het daarop onverhoopt mis, en je gaat tijdelijk -- uit noodzaak -- lager gekwalificeerd werk doen dan voorheen, dan zit je mooi met de gebakken peren, want je beschikt formeel gezien niet over de "juiste papieren".
Zo behoeft het natuurlijk niet per se te gaan, maar het komt er wel op aan om je overstap op een tactvolle manier lang van te voren te plannen en geduldig uit te voeren. Heb altijd dus een goed Plan B en C voorhanden voor als het mis loopt.
Erkenning van verworven competenties
https://nl.wikipedia.org/wiki/Erkenning_van_verworven_competenties