image

Tutanota: 2017 is het begin van het privacytijdperk

maandag 27 maart 2017, 15:26 door Redactie, 9 reacties

Volgens de ontwikkelaars van de versleutelde e-maildienst Tutanota wordt 2017 een fantastisch jaar, aangezien dit jaar het begin van het privacytijdperk is. De e-maildienst zegt dat het aantal gebruikers sinds januari sterk is gestegen en ook andere privacy-gerichte diensten een sterke groei doormaken.

Tutanota zou inmiddels "miljoenen gebruikers" wereldwijd hebben. Ook privacyzoekmachines DuckDuckGo en Qwant hebben de afgelopen maanden veel gebruikers gewonnen. "Naast overheidssurveillance wantrouwen mensen steeds vaker dat traditionele online diensten geïnteresseerd zijn in het beveiligen van hun gegevens", zegt Hanna van Tutanota. Volgens Hanna staat de democratie in het Westen door "autocratische neigingen" onder druk. Daarnaast is er in veel landen sprake van een surveillancestaat gaat ze verder.

"Steeds meer mensen begrijpen dat hun persoonlijke informatie waardevol is: Als je niet met geld betaalt, betaal je met je privéleven, met elke informatie die over je op internet is te vinden. En mensen willen niet meer met hun privéleven betalen", zegt Matthias Pfau, medeoprichter van Tutanota. "We zijn dan ook blij dat drie jaar na de onthullingen van Snowden het privacytijdperk eindelijk is begonnen! Nu meer mensen versleutelde en privacy-gerichte diensten gebruiken, kunnen we beschermen wat van ons is: onze data. Op deze manier maken we van het internet een betere plek."

Reacties (9)
27-03-2017, 17:12 door karma4
Newspeak?
27-03-2017, 17:55 door Anoniem
Opnieuw gheel karma4 eens. De verkeerde richting hebben we al zo lang zo door laten *tteren, dat wat we nu doen achterhoedegevechten zijn eer men ons privacy vaandel voorgoed heeft buitgemaakt en we niets meer in te brengen (denken te) hebben

Er is namelijk nergens een instantie met enigszins tanden te vinden, die het de globale en overheidstrackers maar een klein beetje lastig(er) wil maken. Men vindt het wel best want het voordeel ligt aan de kant van de collaborateurs, denkt men nog.

We zijn dus in hoge mate steeds meer op onszelf aangewezen en als individuen al lekker "uit elkaar gespeeld" door de "forces that be". Wie voelt dit ook zo? De beste actie tegen de "digitale saturnale matrix" is namelijk ontkennen dat ie invloed op je mag hebben en zien dat het slechts een illusie is.
27-03-2017, 20:34 door Anoniem
Ik gebruik Tutanota ook, alleen is het sneu dat al die 'derden' het verdommen om te gebruiken.

Met 'derden' bedoel ik:
Je ziektekostenverzekeraar.
Je Bol.com en al die honderden online diensten.
De overheid.
De notaris,
De gemeente
Je dokter.
Je ziekenhuis.
Je apotheker.
Je belastingsmannetje.
En niet te vergeten al die mensen die bij Gmail en live blijven, en dat is het grootste deel van je vrienden en kennissen.

Ik vind het een super dienst, als je al een naam en wachtwoord weet dan is het binnen 7 secounden gepiept.
Geweldig!!!!!!!!!! Het enige wat ze vragen is een gebruikersnaam en wachtwoord.
En dan kun je ook nog eens vertrouwelijk mailen (of niet) met de mensen die geen Tutanota hebben zoals die derden waar ik het boven over had. Maar dan is het nut ervan ook weer gelijk weg, zeker als je wilt dat al die derden niet je mailadres
hoeven te weten. Mail je met mensen met een Tutanota adres dan is het al automatisch versleuteld.

De dienst kan toch handig zijn als je echt prive met een of meerdere mensen wilt mailen dan.

Maar verder kan ik alleen maar concluderen dat het met de privacy gedaan is omdat veel mensen het niks uitmaakt,
ze bijna allemaal een smartphone hebben die niet open-source is, Windows blijven gebruiken, en noem het hele scala
maar allemaal op. En het sleepnet van de AIVD gaat ook werkelijkheid worden. En als deze ook nog een de beschikking hebben over zero-day exploit's dan leg je het toch of. Misschien een slimme nerd, maar zelfs dan moet je van heel goede huize komen. En als je al geen windows bakje hebt, dan zit je toch weer met al die update's waarvan je ook niet heel precies weet wat ze doen. Ik ken een heel scale aan mensen met Linux, zelfs een of twee linux freaks, maar zelfs die hebben ook niet alle kennis van elke update. Dus uiteindelijk heb je dan toch het nakijken, ik bedoel dan op AIVD en NSA gebied.
27-03-2017, 21:35 door Anoniem
Kijk hier eens na : https://invis.io/QJAZOLPBD is een demo voorbeeld van Spinnit hande in je eigen privacy
28-03-2017, 00:05 door Anoniem
Met je eens, Karma4 en anderen. Het is triest dat 'den gewoone mensch' privacy te grabbel gooit 'omdat het makkelijk is en gratis is en ik heb toch niks te verbergen'. Hierbij komt bij mij spontaan de vergelijking op met lemmingen...

Ik word ook vreemd aangekeken als ik zeg dat niemand iets te maken heeft met wie ik wat e-mail, welke sites ik bezoek en waar ik wat koop. Collega's vinden me dan een nerd en een weirdo (terwijl die het juist van veiligheid moeten hebben), de meeste bekenden verklaren me voor gek 'wat heb jij te verbergen dat de veiligheidsdiensten zouden willen weten?'

Thuis is het dan eindelijk zover dat men inziet dat een VPN gewoon onmisbaar is geworden ('hoe weet die-en-die site nu ineens mijn mail-adres en waar ik graag op vakantie ga?') en gelukkig ook dat wifi misschien wel gratis is maar ook weer niet.

Maar privacy staat nu nog steeds op een hellend vlak en zolang de meute nog stoïcijns blijft denken dat ze niks te verbergen hebben en dat het goed is dat veiligheidsdiensten (en anderen) alles van je weten in het kader van anti-terrorisme en tegen pedofilie...

En ja, ook ik gebruik deze dienst, simpel omdat het gewoon nodig is...
28-03-2017, 07:12 door Anoniem
Ik gebruik Tutanota ook, alleen is het sneu dat al die 'derden' het verdommen om te gebruiken.
Natuurlijk gebruiken die het niet. Tutanota is een vrij nieuwe e-mail aanbieder die zich nog niet echt heeft bewezen. Daar zou ik mijn bedrijfskritische mail ook niet onderbrengen. En kijk eens naar hun feature-lijst, zoveel basic dingen die ze nog niet kunnen (search.... het is NIET mogelijk om in je mails te zoeken!) dat ik wel begrijp dat serieuze partijen er nog niet mee in zee gaan.

Daarbij, wat win je ermee als iedereen op een private dienst gaat zitten? Dat hebben we nu ook met WhatsApp en Facebook; niet-open diensten die de defacto standaard zijn geworden. We moeten eerder boos worden op de IETF en W3C die veel te traag zijn geweest met het verzinnen van open standaarden voor sociale communicatie (àla de WWW en IMAP protocollen bijvoorbeeld) waardoor we nu met die private diensten opgescheept zitten.
En niet te vergeten al die mensen die bij Gmail en live blijven, en dat is het grootste deel van je vrienden en kennissen.
De (technische) security van zowel Gmail als Outlook.com is vele malen beter als die van kleine mailproviders of hosters. Het enige nadeel wat blijft is dat je data wordt gebruikt voor hun inkomsten, maar dat is voor veel mensen a) een onzichtbaar issue en b) voor hen niet boeiend genoeg. Switchen van e-maildienst kost moeite en veel mensen vinden het de moeite niet waard.
Maar verder kan ik alleen maar concluderen dat het met de privacy gedaan is omdat veel mensen het niks uitmaakt,
ze bijna allemaal een smartphone hebben die niet open-source is
Open-source moet nooit een doel op zich zijn. Ik wil een telefoon waar ik mee kan werken en die past in mijn workflow. Of die open- of closed-source is doet totaal niet ter zake. Ook zegt open-source niks over de kwaliteit van de code, kijk alleen maar naar de recente OpenSSL, Apache en Linux bugs/exploits die voor grote onrust hebben gezorgd. Leuk dat de code openbaar is, maar als niemand er naar kijkt win je er niks mee.
Dus uiteindelijk heb je dan toch het nakijken, ik bedoel dan op AIVD en NSA gebied.
Als je eenmaal in de kijker van de geheime diensten loopt gaat een secure OS een van je minste zorgen zijn.
28-03-2017, 12:46 door Anoniem

Ik word ook vreemd aangekeken als ik zeg dat niemand iets te maken heeft met wie ik wat e-mail, welke sites ik bezoek en waar ik wat koop. Collega's vinden me dan een nerd en een weirdo (terwijl die het juist van veiligheid moeten hebben), de meeste bekenden verklaren me voor gek 'wat heb jij te verbergen dat de veiligheidsdiensten zouden willen weten?'

Misschien moet je eens zeggen: waarom moeten de veiligheidsdiensten weten dat ik vanavond naar de bioscoop ga, en dat ik vandaag een plaatje op twitter heb gezet van een lekkere ham burger die ik in de stad heb gegeten? 99% van alle Nederlanders zijn geen terrorist, maar we worden wel allemaal behandeld dat er misschien eentje tussen zou kunnen zitten.

Waarom worden we niet allemaal hier op het werk dagelijks gescand op bomgordels, of een pistool? Misschien draai ik morgen wel door, en wil ik jullie allemaal wat aan doen, zoals in Amerika op de scholen.

Maar goed de meeste mensen nemen niet de tijd om zich in privacy te verdiepen die zitten liever in de avond op de bank
chips te eten, dan bijv. een wat documentaires op Youtube te bekijken.

90% blijft gewoon dom, en volgt de andere schapen.
En juist daarom is het gedaan met iedermans privacy. Dan hebben de meeste 13 eye's veiligheidsdiensten ook nog eens een budget van je duizelig van word. En dan nog de dingen die voor ons verborgen blijven. Terrorisme is ook een soort van bussines geworden, want het crieert banen enz. Let maar niet op de stelfouten.

Trouwens bekijk deze video van Snowden maar, vooral het laatste kwartier is van belang.
https://www.youtube.com/watch?v=P4KKfr0OTvs
Hier vertelt hij ook van het gevaar als het mensen niet meer boeit.

En dit is precies wat er gaat gebeuren, want het boeit NIET genoeg mensen.
29-03-2017, 09:42 door Jodelie - Bijgewerkt: 29-03-2017, 09:52
Even aankijken inderdaad. In het verleden heb ik ooit al mijn bedrijfsmail overgezet naar Tormail.

Niet lang daarna werden de servers in beslag genomen en was ik (tot nu toe) álle informatie kwijt die ik daar had gestald.
Met iedere nieuwe dienst neemt de interesse van de overheden ernstiglijk toe zodat ook in de toekomst maar afgewacht moet worden of dit blijvend veilig zal blijken te zijn.

En iedereen heeft de privacyvoorwaarden gelezen?

If provided by the customer, Tutao collects, processes and uses personal data of the customer. For more information on data processing and data protection see the Data Privacy Statement of Tutao.
30-03-2017, 09:50 door Anoniem
Goed initiatief om end-to-end mail encryptie (gratis) aan te bieden. Jammer alleen dat ze geen 2-factor authenticatie aanbieden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.