image

VVD wil weten of spionagesoftware in Nederland is gebruikt

vrijdag 7 april 2017, 12:14 door Redactie, 10 reacties

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok moet laten weten of Nederlandse burgers, bedrijven en overheden door private partijen zijn of worden bespioneerd. De VVD stelde Kamervragen naar aanleiding van de ontdekking van Androidspyware die door een Israëlisch bedrijf is ontwikkeld.

VVD-Kamerlid Koopmans wil weten of er bedrijven zijn die spionagesoftware voor de Nederlandse markt verhandelen. Ook moet Blok duidelijk maken of dergelijke software hier is ingezet en wat hij gaat doen om burgers hier tegen te beschermen. "Bent u bereid u maximaal in te zetten om te zorgen dat de persoonlijke levenssfeer van burgers zo goed mogelijk wordt beschermd tegen het gebruik van spionagesoftware en soortgelijke middelen door private partijen? Zo ja, wat kunt u hier concreet nog meer tegen doen?", stelt Koopmans de vraag.

Verder moet Blok laten weten welke mate van zekerheid hij aan gebruikers van smartphones en smart-tv's kan bieden als het om spionagesoftware gaat en of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de persoonlijke levenssfeer te beschermen tegen het gebruik van spionagesoftware en soortgelijke middelen door private partijen. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Reacties (10)
07-04-2017, 12:22 door Anoniem
De VVD die vragen stelt over overheidsspyware??.....????
Waarom die zorg nu, terwijl men pas een zeer controversiële wet (aftapwet) probeert door beide Kamers te krijgen waardoor iedereen in NL in een sleepnet terecht kan komen? Of misschien heb ik wat gemist? Wie weet!

"Het kan verkeeren" zei G.A. Bredero eens.
07-04-2017, 12:27 door Anoniem
Bent u bereid u maximaal in te zetten om te zorgen dat de persoonlijke levenssfeer van burgers zo goed mogelijk wordt beschermd tegen het gebruik van spionagesoftware en soortgelijke middelen door private partijen?

Dooral dat "private partijen" doet het hem. Ik zou als minister zeggen "Ja, ik zal daar alles aan proberen", wetende dat de overheid met zijn sleepnet, terughackmaatregelen, cameratoezicht, antiterrorismemaatregelen en Joost mag weten wat nog meer met deze vraagstelling buiten schot blijft, maar wel de persoonlijke levenssfeer van de burger op grotere schaal beinvloedt dan deze 30 Pegasus infecties wereldwijd.

Verder moet Blok laten weten welke mate van zekerheid hij aan gebruikers van smartphones en smart-tv's kan bieden als het om spionagesoftware gaat

Alsof de smart TV van gans Nederland wordt afgeluisterd en wordt ingezet voor het binnenharken van inlichtingen. De smart TV's zijn in het nieuws, dus ja, dan staan deze vragen wel goed voor de bühne.
07-04-2017, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem: De VVD die vragen stelt over overheidsspyware??.....????
Waarom die zorg nu, terwijl men pas een zeer controversiële wet (aftapwet) probeert door beide Kamers te krijgen waardoor iedereen in NL in een sleepnet terecht kan komen? Of misschien heb ik wat gemist? Wie weet!

"Het kan verkeeren" zei G.A. Bredero eens.

Waarschijnlijk is het eerste geval eindelijk voorgekomen waar bij een van de leden zelf de samsung tv aan de achterzijde een blauwe led toont in standby-stand. Wat dat betreft is het hopen dat zoveel mogelijk malafide partijen dit ook voor elkaar krijgen, laat men eindelijk het mes aan twee kanten snijden in plaats vante doen alsof dezelfde zijde van het lemmet aan de andere kant bot is ...
07-04-2017, 13:37 door Anoniem
Nederlandse politie was/is klant bij het Italiaanse Hacking Team. Dus: JA.
07-04-2017, 15:38 door Anoniem
Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok moet laten weten of Nederlandse burgers, bedrijven en overheden door private partijen zijn of worden bespioneerd.

Waarom wil de VVD nioet weten of de overheid ook Nederlandse burgers en bedrijven bespioneerd?
Of kan de minister garanderen dat dit nooit en te nimmer heeft plaatsgevonden, plaats vindt, of zal plaatsvinden?


"Bent u bereid u maximaal in te zetten om te zorgen dat de persoonlijke levenssfeer van burgers zo goed mogelijk wordt beschermd tegen het gebruik van spionagesoftware en soortgelijke middelen door private partijen?
Hier zal de minister altijd ja op zeggen. Want dat ergens toe bereid bent, betekent nog niet dat je ook echt iets doet of oplost. Dus een slecht geformuleerde vraag van de VVD.


Verder moet Blok laten weten welke mate van zekerheid hij aan gebruikers van smartphones en smart-tv's kan bieden als het om spionagesoftware gaat en of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de persoonlijke levenssfeer te beschermen tegen het gebruik van spionagesoftware en soortgelijke middelen door private partijen.
Ook hier kan de minister makkelijk op antwoorden. het gros van de burgers is niet intressant en zal dus niet bespioneerd worden.
Die paar directeuren en politici van bv de VVD die een smart-TV hebben oid. kunnen natuurlijk een risico lopen.
Maar op 17 miljoen mensen zal dat een heel klein percentage zijn. Ergens rond de 0,01%. Een verwaarloosbaar risico dus. :-)

Gaat u maar weer slapen.
07-04-2017, 19:11 door Anoniem
Door Anoniem: Nederlandse politie was/is klant bij het Italiaanse Hacking Team. Dus: JA.

Bijna,

Wat de Wikileaks hebben kunnen bewijzen met publicaties was dat er in de dagen na de hack van Hacking Team er afspraken stonden gepland met (gelderse) heren van politie en geheimere deelnemers op een geheime locatie.
Dit gebeurde met tussenkomst van een Haarlems bedrijf dat zelf weer compromitterende hardware leverde aan Hacking Team dat Hacking Team weer verkocht als integraal onderdeel van bepaalde hacking pakketten.

Het zou dus interessant zijn als aan de politieke hoeder van het bedrijfsleven ook gevraagd zou worden naar de mening over Nederlandse of in Nederland gevestigde bedrijven die zeer discutabele producten en diensten exporteren of fasciliteren.
De MH17 is bijvoorbeeld neergehaald met een 'Nederlands' product waar netjes Nederlandse belasting over is betaald.
Of die inkomsten rechtstreeks naar de nabestaanden en de begrafenis zijn gevloeid is niet helemaal duidelijk, ook aardig onderwerp voor kamervragen.

Kortom, Nederland zit er op allerlei manieren zelf tot over de oren in en als er 1 partij is die dat fasciliteert is het de VVD wel, daarna het CD A (sinds de laatste ppv-like opstelling op kiezertjes te hengelen, het Centrumdemocraten Appel) en zeker ook de restanten van de PvdA.

(nb. naar goed nl voorbeeld (spel) fouten gecultiveerd)
08-04-2017, 01:41 door Anoniem
Misschien horen we ook nog over de invloed van CloudBleed van CloudFlare en hoeveel sensitive informatie; wachtwoorden en encryptie sleutela en meer er aan de Nederlandse eindgebruikers ontfutseld zijn, een bookmark instellen was genoeg als de site kwetsbaar was.

Krijgen we dan ook van de VVD het advies om onze online account wachtwoorden te wijzigen. Neen we hebben er niets over gehoord en zulke CDN miskleunen hebben echt wat meer impact.

Cloudbloedende CDN's waren toch ook private partijen en zijn ze ter verantwoording geroepen. Neen, de meeste mensen begrijpen het niet en vragen zich in al hun onwetendheid af of hun bookmarks nu nog wel te vertrouwen zijn.

De infrastructuur moet op de schop, VVD, maar dat willen al uw vrindjes liever niet. Dat is niet goed voor het verdienmodel.
08-04-2017, 14:50 door Anoniem
@anoniem van 19:11

De Nederlandse spelling van ons laat tot standaardtaal opgewaardeerde Nederduitse dialect is vrij onnavolgbaar soms.
Complimenten echter voor uw poging. Is het niet Gelderse heren met een hoofdletter?
08-04-2017, 18:12 door Anoniem
Door Anoniem: @anoniem van 19:11

De Nederlandse spelling van ons laat tot standaardtaal opgewaardeerde Nederduitse dialect is vrij onnavolgbaar soms.
Complimenten echter voor uw poging. Is het niet Gelderse heren met een hoofdletter?
Betrof iets anders, in dit geval politieke hint door franse en italiaanse woordenroots in 1 woord te 'verenigen'.
08-04-2017, 22:29 door ph-cofi
Makkelijk antwoord: ja, ze worden bespioneerd door reclamebedrijven via cookies; door grote Amerikaanse ondernemingen via sociale media, gaming hardware met microfoon en camera; door Chinese fabrikanten via goedkope hardware met backdoors. Oh en door de Zuid-Koreanen niet te vergeten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.